Boek van de maand April 2015: Bron van Rik Raven

Rik Raven zelf, wil jullie wat vertellen over Bron:


Bron als boek van de maand 

Bron_coverklein

Deze maand mag ik mijn boek Bron als boek van de maand voorstellen, een dark fantasythriller. Als het ware een tribute aan Stephen King omdat er elementen in voorkomen, die gerelateerd zijn aan werk van deze schrijver. Bron is mijn debuut. Alleen daarom al is hij speciaal, voor mij.

Toen me werd gevraagd over mijn debuut te gaan schrijven, wist ik nog niet direct hoe ik het moest gaan vormgeven, ik bedoel, natuurlijk kan ik er alle enthousiaste recensies bijhalen van lezers die het grandioos en geweldig vonden, maar tegenover plus staat altijd min, dat is de natuurlijke gang van zaken, dus zijn er lezers die een geheel andere mening zijn toegedaan. Zoveel mensen, zoveel wensen.

Echter, deze maand is mijn Bron “Boek van de maand” en ik ga hem zo hoog de hemel in prijzen als ik zelf wil. Ik doe dat best uitgebreid, ik vertel jullie wat voor boek ik heb geschreven, hoe het thema tot stand kwam, ik geef een summiere inhoud, enkele lezersreacties en wat recensiecitaten.

Bron is een spannend en fantastierijk verhaal waarin we Rolf Dorint ontmoeten, een auteur met twee bescheiden succesjes op zijn naam, in een periode dat hij compleet in de knoop zit met zichzelf, met zijn verhaal, met zijn vrouw en zelfs met zijn uitgever. Het liefst zou hij licht beneveld in zijn luie stoel liggen samen met een van de lezeressen die zich voor de duur van hoogstens een half uur zijn minnares mag noemen. Dat is Rolf Dorint en hij weet het. Hij zou willen dat het anders was. Hij kan niet weten dat het ook anders gaat worden, maar helaas niet op de manier die hij zelf zou willen: met een lach en een kus. Integendeel.

Hij wordt geconfronteerd met zichzelf in zijn eigen verhaal, maar hij weet zeker dat hij zo niet is en nooit zal worden.

Alles wat er vervolgens gebeurt in de wereld van zijn verhaal, maar ook in de realiteit, lijkt met elkaar verbonden. Rolfs verhaal speelt zich af in een grimmige fantasywereld tegen een achtergrond herkenbaar uit de westernfilms met Clint Eastwood en Lee van Cleef. Het is een speciale wereld, verweven met de realiteit, waar we Baxan Kanter tegen het onnatuurlijk grote lijf lopen. Kanter is een agent in dienst van de koning, een soort man bij wie emotionele menselijke eigenschappen magisch zijn verwijderd.

Een verhaal ontvouwt zich, over de wraak op een in- en inslechte tovenaar, maar we zien tegelijk hoe de hoofdpersonen worstelen met wie ze niet willen zijn. Rolf en zijn buurjongen Luuk komen te staan tegenover krachten groter dan zijzelf. En ze moeten die samen tegemoet treden.

Elk boek hoort een thema te hebben en hoewel ik dit boek niet heb geschreven met een thema voor ogen, zijn er zeker twee in te ontdekken, zoals:

– de nooit eindigende zoektocht naar jezelf en

– wat een vriendschap tussen twee mensen kan bewerkstelligen.

 

Reacties

Sharon Demol zegt: “De personages zijn behoorlijk goed geschetst en consistent in hun gedrag. Bovendien komen ze realistisch en intrigerend over, met andere woorden: menselijk en herkenbaar. Ook de westernachtige wereld die geschetst wordt is een boeiende, veelzijdige wereld, waar de auteur duidelijk goed over nagedacht heeft. De auteur verliest zich niet in al te veel details, wat de vlotheid van het verhaal ten goede komt. De auteur is het schrijven zeker meester en kan boeiend en onomwonden een prachtig verhaal neerzetten. Kenmerken uit de boeken van Stephen King passeren de revue, maar zijn op een eigen wijze vormgegeven. Ik kijk alvast uit naar de volgende boeken van deze schrijfster!”

Yarrid Dhooghe: “Het sterkste element in het verhaal is niet zozeer de plot, maar de personages. De wijze waarop ze personage en conflict uitwerkt is meesterlijk. De levensechte karakters zijn haar geheime wapen, waarmee ze de concurrentie aan kan gaan met gevestigde schrijvers van zowel thrillers als fantasy.”

 

Ongezien gevolg

Nadat Bron het levenslicht had gezien en door steeds meer mensen werd gelezen met wisselende reacties, werd me ook weleens de vraag gesteld wanneer het vervolg kwam. Ik had nooit gespeeld met de gedachte aan een tweede deel. Ik houd gewoon van open eindes , in dien verstande dat het verhaal is geëindigd, maar het leven verder gaat. Echter de wereld die ik in Bron had gecreëerd, liet zich niet zomaar ontkennen. In mijn volgende boek Zucht kon ik hem nog weren, maar in het boek dat ik daarna begon te schijven, was hij brutaler dan ooit. Nauwelijks op een kwart van het verhaal drong hij zich al naar binnen, ik vocht ermee, heb hem weggeduwd, er lang over nagedacht, tot ik besefte dat het niet anders kon. Toen ben ik opnieuw begonnen, ik heb verhaallijnen verwijderd en opnieuw moeten verzinnen, maar uiteindelijk was het het waard. Het voelde goed om weer even terug te zijn.

Dit manuscript ligt nu ter beoordeling bij een uitgever. We wachten af.

bron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s