Schrijver van de maand April 2015: Martijn Adelmund.

April 2015

Martijn Adelmund

martijn adelmund

(foto: Tamara Reijers)

Geschreven door: Martijn Adelmund

Auteur van de maand april is Martijn Adelmund, stadsdichter van Wageningen en genreschrijver, bijvoorbeeld van de award-winnende young adult fantasy roman Heksenwaan. Om te beginnen een korte introductie.

Waarom ben je gaan schrijven? Ik wijt het altijd aan mijn familie aan vaders kant. De Adelmunds kwamen oorspronkelijk uit de grensstreek bij Duitsland. Generaties lang van gemengde huwelijken, Nederlanders en Duitsers, kwamen in onze familie voor. De Tweede Wereldoorlog trok een pijnlijke streep  door de familie. Er zijn in die tijd vreemde zaken voorgevallen, waar amper over gesproken werd. In zo’n sfeer van mysteries ben ik opgegroeid.

Komt daar ook je mysteries-reeks uit voort? Je bedoelt de verhalenbundels die ik deed verschijnen tussen 2005 en 2009? Jazeker. In elk deel van de reeks zit wel een verhaal over de oorlog, maar ik doe het niet overduidelijk. Het is een thema waar ik zelf ook niet aan toe ben in mijn romans. Niet direct in ieder geval. Heksenwaan en Heksenkind hebben wel als centrale thema’s ‘vervolging’ en ‘onderduiken’ – maar dat is heel indirect allemaal.

Kunnen we binnenkort nog meer verwachten in de heksenreeks? Jazeker. Ik schreef pas nog een heel nieuw verhaal in die wereld, vanuit een andere hoofdpersoon. Het heet ‘In de vouwen van de werkelijkheid’. Luitingh brengt het deze maand nog uit in hun gratis tijdschrift Eclyps. Dat was echt heel leuk om te doen, zeker omdat ik weet welke rol dit personage later nog gaat krijgen in de reeks. Iris Compiet heeft het ook weer prachtig geïllustreerd.  #auteurvandemaand Teaser van Heksenwaan en Heksenkind: https://www.youtube.com/watch?v=F5kQW5lH0W0

heksenkind heksenwaan

Martijn Adelmund over inspiratie ‘Waar haal je je inspiratie vandaan?’ is zo’n beetje de meest gestelde vraag aan elke schrijver. Terecht, want niets is zo boeiend als de wonderlijke wisselwerking tussen fantasie en werkelijkheid. Hier een kleine greep uit elementen die ik bewust of onbewust heb toegevoegd aan mijn jeugdroman ‘De toverlantaarn’ (2010). Het boek is nu niet meer leverbaar en eigenlijk vind ik dat niet zo erg, omdat ik het onder pseudoniem heb geschreven. Het was de eerste samenwerking tussen Iris Compiet en mijzelf – nog voordat we ons The Grim Collective gingen noemen. Meer over ons collectief vind je op http://www.grimcollective.com

.Kroon_Spokenjagers_Front

De begraafplaats om de hoek Ik woon vlak bij een oude begraafplaats (gesticht 1668), in het hartje van de stad Wageningen. De sobere, verweerde stenen zijn bedekt door een laag mos en de dodenakker is omheind door een gietijzeren hek. Het is een griezelig en romantisch plekje, dat verscholen ligt tussen de huizen. Het kerkhof van Elzenveer – de fantasieversie van Wageningen – is zo uitgestrekt dat je er kunt verdwalen. Iris Compiet heeft het prachtig getekend.

het-kerkhof-om-de-hoek

De vloeren in mijn huis Ik heb iets met zwart-wit geblokte vloeren. Overal waar ik gewoond heb, lag geblokt zeil en nu in de oude stadsboerderij aan de Veerstraat is de keuken op die manier betegeld. Ook dit komt in ‘De toverlantaarn’, in de keuken van het oude veerhuis, de Wolfswaard. Dit soort patronen vind je ook veel in kerken, omdat het symbool staat voor de eeuwige strijd tussen licht en duisternis. Het spookhuis uit de roman bestaat echt, en staat ongeveer drie kilometer van waar ik woon, in de uiterwaarden, vlak bij de rivier de Rijn.

de-keukenvloerGezichten in het hout Terwijl ik schreef aan ‘De toverlantaarn’ was ik het huis aan het verbouwen, net als de aannemer in het spookhuis de Wolfswaard. Onze klusjesman stond model voor aannemer Gerrit, die in de roman op een nogal nare manier om het leven komt. Hij heeft in driekwart van ons huis een prachtige houten vloer gelegd waar – zo bleek bij het olieën – allerlei vreemde en soms enge gezichten in te zien waren.gezichten-in-de-vloer


Martijn Adelmund verzamelt spookverhalen die zich afspelen in Nederland.
In bijgaande afbeelding heeft hij de verhalen in de provincie Gelderland in beeld gebracht.
Heb jij ook een spookverhaal met een aanwijsbare plek waar het zich afspeelt, of heb je ergens iets vreemds meegemaakt? Deel het in de comments op facebook!

kaart


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s