De Leesclub Recensies van Pen Stewart – Nanokanaries en Olifantenhersenen

nano

*****LEESCLUB —> Nanokanaries en olifantenhersenen.*********

Pen Stewart​ heeft graag 3 leden de gelegenheid gegeven om het boek Nanokanaries en olifantenhersenen te lezen en te recenseren. 2 van de 3 leden hebben de recensie doorgemaild. Hier komen ze!

Wendy koedoot

Dit boek heb ik gewonnen bij de Facebookgroep Ik hou van horror, fantasy en spannende boeken.

Het eerste dat opvalt, is de cover. Een bruinrode trap in een groot gebouw zoals een bibliotheek of universiteit. De cover is een schilderij dat Pen zelf heeft geschilderd en het heet Barok interieur. De cover nodigt uit om in het boek binnen te treden, in de wereld van Pen. Het is een verhalenbundel met één novelle en negen korte verhalen. De novelle “De distortiaanse linie” is eerste verhaal en naar mijn idee ook een van de betere. Het heeft de vijfde plaats gehaald bij een YA distopia schrijfwedstrijd .

Het is dan ook een distopisch verhaal, dat vlot leest en waarin je je kan inleven in de karakters. Amsterdam ligt nu in de woestijn en er zijn sleuvengravers. Goed uitgewerkt verhaal De andere verhalen hebben niks met het elkaar te maken, op het ultakorte tweede verhaal met de titel: “Loes” na. Dit is een verhaal dat eigenlijk meer lijkt op een hoofdstuk van de De Distortiaanse linie dat de schijfster er nog even aan wilde plakken. De zin van dit verhaal begrijp ik niet helemaal.

Het verhaal dat op mij de meeste indruk heeft gemaakt, is het titellverhaal: “Nanokanaries en olifantenhersenen”. Dit meesterlijk goede verhaal over professor Volta, die in de universiteit nanokanaries ontwikkelt om deze voor allerlei doeleinden te gebruiken. Dit wordt niet door iedereen gewaardeerd.

Het verhaal van “Hanneli en het wonderkamp” is erg bizar, soms zelf macaber maar zeker origineel en geeft een hele andere kijk op Nazi-Duitsland. Alle verhalen zijn bijzonder en erg origineel ,ze hebben als thema onderwerpen die nu ook actueel zijn: geloof, rassenstrijd/discriminatie , respect, armoede/rijkdom, liefde, haat en jaloezie. De verhalen zijn een mix tussen fantasy, science fiction, distopie en magisch realisme.

Ondanks dat het zich in een toekomstige, distopische wereld afspeelt kan je je goed identificeren met de personen, die vaak menselijke kenmerken vertonen. Stuk voor stuk maken de verhalen op de een of andere manier indruk op je. De bundel leest vlot ,is erg origineel geschreven en de verhalen hebben een allemaal een plot dat anders is dan je van te voren denkt. Ik kan niet wachten op meer van dit soort verhalen. 5 sterren .

Wendy Hogendoorn

In Nanokanaries en olifantenhersenen schept Pen Stewart een bundel van verhalen die veelal in een futuristische wereld afspelen. Er staan 9 kortverhalen en 1 novelle in.

In de ‘Distortiaanse Linie’, creëert Pen een futuristisch beeld van Amsterdam, waarbij de evenaar verschoven is en Europa in de zinderende hitte is komen te liggen.
Julian, Peskar en Kim leven ondergronds in de stofsleuven. Om een beter leven bovengronds te krijgen hebben ze geld en status nodig. In dit vlot geschreven verhaal lees je het avontuur van deze drie verschillende karakters.
Het opvolgende verhaal ‘Loes’ lijkt geschreven te zijn als een kanttekening en geeft geen toegevoegde waarde aan het voorgaande verhaal of de volledige bundel.
‘Geven en nemen’ is een kort en krachtig geschreven verhaal. Er zit heel veel emotie en empathie in. Wat dat betreft doet het niet onder aan de lange verhalen.
‘De taxi-jagers’. Dit verhaal heeft een on-af gevoel. Alsof er nog veel meer achter de loeren schuilt, of dat het te kort gelaten is.
‘Hanneli en de wonderlamp’ Een duister kort verhaal met een bitter eind.
Met ‘Nanokanaries en olifantenhersenen’ heeft Pen in 2013 met recht de Feniksprijs in de Paul Harland wedstrijd gewonnen. Het is een goed in elkaar gezet verhaal met een wanhopige fantastische geleerde.

Al met al geeft deze bundel een veelzijdigheid aan verhalen met een duistere twist en een vlotte schrijfstijl. De spanning word in ieder verhaal op een andere manier opgebouwd, maar is duidelijk aanwezig in elk stuk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s