Schrijver van de Maand September 2015: ****Kim De Bruin****

Kim De Bruin

kim 2

Ik ben Kim de Bruin, geboren in Lelystad en opgegroeid in Amsterdam. Op mijn negende verhuisde het hele gezin naar Zaandam, waar ik begon met het schrijven van verhalen. Ik schreef van alles, maar fantasy was mijn favoriete genre. Met fantasy kon ik me helemaal laten gaan; geen grenzen. Niets is te gek.

Op de middelbare school had ik een beste vriendin met wie ik samen verhalen schreef. We konden het hele weekend bezig zijn met een verhaal.

Toen ik van de middelbare school kwam en begon met studeren, kreeg ik minder tijd om verhalen te schrijven. Mijn studie slokte veel van mijn tijd op.

Toch zat er een verhaal in mijn hoofd. Keer op keer speelde hetzelfde verhaal zich opnieuw af in mijn hoofd, als een soort film. Ik zag de hoofdpersonen voor me, ik zag de gebeurtenissen in grote lijnen voor me, maar geen locatie en ook nog geen namen.

Op een gegeven moment kreeg ik de kans om alles op papier te zetten met een deadline voor wanneer het af moest zijn. Samen met een paar vriendin ging ik mee doen met Nanowrimo (National Novel Writing Month). In de maand november proberen mensen een verhaal te schrijven van minimaal 50 000 woorden. Ik ging aan de slag met namen bedenken. Dat vind ik altijd het moeilijkst van het beginnen aan een nieuw verhaal of het introduceren van nieuwe personages. Ik heb een bepaald beeld bij een naam en dat beeld moet kloppen met het soort persoon dat het personage in het verhaal zal zijn.

Toen ik de namen had, moest ik een locatie verzinnen. Persoonlijk hou ik van de natuur. Een bos of het strand vind ik beiden een heerlijke plek om tijd door te brengen. Ik kon niet kiezen, dus besloot ik beide plekken in mijn verhaal terug te laten komen.

Nadat ik namen en locaties vast had gesteld, besefte ik me dat ik nog nooit zoveel energie gestoken had in het beginnen van een verhaal. Ik wist dat dit verhaal het waard zou zijn, want het drong zichzelf op in mijn hoofd.

En voor het eerst zou dit ook geen fantasy verhaal worden. Dit werd een down-to-earth hard verhaal.

kim1

Zo begon ik te schrijven aan At Summer’s End. Ik had nooit kunnen bedenken dat ik versteld zou staan van hoe snel het verhaal uit mijn vingers kwam. Ik begon met typen en kon niet meer stoppen. Ik zag op een gegeven moment mijn laptop niet meer, maar ik zat helemaal in de wereld van Lynn, de hoofdpersoon uit mijn verhaal. Het ging allemaal zelfs zo snel, dat ik in twee weken het hele verhaal af had. En vaak besluit ik halverwege een verhaal van alles te veranderen. Ik gooi het roer volledig om, om zo een hele andere kant op te gaan. Met At Summer’s End bleef ik me vasthouden aan het originele plan:

Lynn is vijftien jaar en kiest ervoor om bij haar vader te gaan wonen, nadat haar ouders gescheiden zijn. Lynn’s vader heeft een nieuwe vrouw gevonden en dat nieuwe huwelijk zorgt ervoor dat Lynn er twee broers en een zusje bij krijgt. Met de haar jongste stiefbroertje en stiefzusje, Robin en Leigh, kan Lynn het prima vinden. Maar de oudere stiefbroer, Brandon, gunt Lynn geen blik. Hij praat niet met haar en negeert haar grotendeels. Lynn komt tot de conclusie dat hij een echte zak moet zijn. Waarom zou hij zich anders zo gedragen tegenover haar?

Op een dag, als Lynn met haar vriend een dagje op het strand doorbrengt, komt de grootste nachtmerrie van elk meisje uit. Lynn trekt zich terug van de buitenwereld en bouwt een muur om zichzelf heen.

Dit verandert als ze iemand in huis gitaar hoort spelen. Ze volgt het geluid en komt uit bij de kamer van Brandon. Ongevraagd gaat ze naar binnen. Brandon wordt hier kwaad om en zo komen familiegeheimen aan het licht. Brandon gedraagt zich als een zak om een goede reden. Maar waarom gedraagt Lynn zich opeens zo compleet anders? Ze wil er niet over praten. Niet met Brandon, met niemand. Maar hij geeft niet zomaar op.

Lynn is een vijftienjarig meisje dat probeert te overleven in een wereld waarin na de zomer nooit meer hetzelfde zal zijn…

Ik vond het interessant om vanuit het oogpunt van Lynn te schrijven, maar soms was het ook zwaar. Ik ging zo op in het verhaal, dat ik alles voelde wat Lynn voelde. Ik gebruikte gebeurtenissen uit mijn eigen leven, gaf er een dramatische draai aan en soms moest ik ook even een paar minuten de tijd nemen om weer tot mezelf te komen.

Ik besloot Lynn ook een paar van mijn persoonlijkheidstrekken te geven. Ietwat verlegen, maar spontaan in de buurt van bekende mensen. En vooral erg gevoelig.

Een ander hoofdpersoon, en waarschijnlijk mijn favoriete personage uit de hele serie, is toch Brandon. Hij gedraagt zich als een zak, maar eigenlijk heeft hij een enorm groot hart. Hij heeft zijn eigen ellende meegemaakt in de achttien jaren die hij er al op heeft zitten. Hij doet de dingen die hij doet met een reden. Maar ook hij is zorgzaam. Hij ziet Lynns gedrag veranderen en kan het niet meer negeren op het moment dat hij zich open heeft gesteld tegenover haar.

Als ik aan lezers vraag wat ze van het boek vonden, of als lezers zelf naar me toekomen om hun bevindingen te delen, hoor ik altijd dat Brandon de favoriete personage is en dat het vreselijk is waar de personages allemaal doorheen gaan. Meerdere mensen vertelde me zelfs dat ze moesten huilen bij het einde van het boek. Dit is voor mij een compliment. Het is me gelukt om mijn gevoelens zo op papier te zetten, dat andere mensen het ook voelen.

Mensen vragen weleens hoe ik op mijn ideeën kom en was ik niet bang om zware onderwerpen uitvoerig te beschrijven in mijn verhaal? En dan denk ik alleen maar aan de woorden van mijn grote voorbeeld, Virginia Andrews: “Mijn verhalen zijn niet bizar. De werkelijkheid is bizar.”

Ik heb ook deel 2 en deel 3 klaar liggen, omdat ik wist dat At Summer’s End niet maar één boek kon zijn. Het verhaal was voor Lynn en Brandon nog niet afgelopen en lezers hadden dit ook door, want ze vroegen of er andere delen komen. Op een goede dag hoop ik dat de uitgever bijdraait en ook de andere twee delen uitgeeft.

Voor nu is deel 1 te verkrijgen bij uitgeverij Letterrijn en op bol.com.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s