****Boek van de maand Juli 2016****Schimmenschuw

Schimmenschuw – Johanna Lime (uitgeverij Zilverbron, ISBN 978-94-630-8020-0)

Boek van de maand bij: Ik hou van Horror, Fantasy en spannende –boeken!!!!!!!!

 

Voordat we iets gaan schrijven over ons boek, zullen we ons eerst even aan jullie voorstellen. Wij zijn zolang we ons herinneren altijd al beste vriendinnen geweest en grote geestverwanten. Als familierelatie zijn wij nichten van elkaar, langs de kant van onze moeders. De moeder van Dinie Boudestein heette Adriana Kalkman, die van Marjo Heijkoop is Bea Kalkman. Onze oma heette Johanna en de naam van Dinie’s zus die stierf toen ze nog maar 47 jaar was, kwam van Johanna.johanna3

Kalk(steen) is in het Engels Lime(stone), vandaar dat we op Johanna Lime als pseudoniem kwamen. Een Engels pseudoniem, want wie weet worden onze boeken ooit nog eens vertaald en dan is die naam alvast bekend.

Wij deden altijd al van alles samen: spelen op de rol van de dijk, rondjes wandelen langs de konijnenhokken en de gevaarlijke herdershond die achter de dijk de boel bewaakte, een dagje naar de Efteling met tante Ali, tekenen, schrijven, lezen, muziek luisteren, gitaarles bij Joke en fantaseren bij The Thunderbirds of andere leuke tv series. Later gingen we samen op vakantie en maakten we rondreizen door allerlei landen. Nadat Dinie een eigen huisje kreeg voor alleenstaanden, zaten we weekenden achtereen te studeren op astrologie, experimenteerden we met koken en discussieerden we over diepgaande onderwerpen. Een paar jaar later, toen we samen op karateles zaten, kreeg Marjo ook een huisje voor alleenstaanden. We hingen in die tijd elke avond uren aan de telefoon en in de weekenden waren we bij elkaar, totdat we de knoop doorhakten en naar de notaris stapten voor een samenlevingsovereenkomst. Sindsdien wonen we samen in een koophuis in Sliedrecht en dat duurt nu al drieëndertig jaar. In die tijd schreven we multobanden vol met dagboeken van personages en sinds de computer in ons leven kwam zijn veel van die dagboeken met een tekstverwerker geschreven en staan ze opgeslagen op een harde schijf. Star Trek moest natuurlijk gekeken worden op tv en verder houden we van science fiction films en fantasy, soms een beetje horror en avontuur. Onze dagboeken spelen zich af op onze eigen fantasiewerelden die in die jaren langzaam gegroeid zijn.

In 2011, na de droevige tijd waarin Dinie haar vader, zus, twee broers en moeder verloor en alleen achterbleef uit dat gezin, stierf Marjo’s jongste broer Maarten aan acute leukemie. Hij was 47 jaar. We besloten in november van dat jaar dat we onze geheimen niet langer verborgen wilden houden. We moesten van onze dagboeken verhalen maken die ook door andere gelezen konden worden, want stel je voor dat wij ook plotseling dood zouden gaan, dan had ons leven geen enkele zin gehad. Niemand zou ons herinneren.

Er was dus een innerlijke drang om voort te leven in onze verhalen die ons ertoe aanzette om (heel eng en griezelig) open en bloot met onze ideeën, verzonnen wereld en verhalen over onze personages naar buiten te treden zodat anderen er ook van konden genieten. Want ervan genieten was wat wij vooral deden van onze dagboeken. Er gebeurde van alles bij het ene personage en dat had zijn weerslag op een ander personage. Het was net het echte leven, maar dan in onze fantasie. En in verbeeldingswerelden kan zoveel meer dan in de echte wereld, dat maakte het zo leuk. We konden er onze creativiteit en denkwijzen in kwijt.

Dus wij begonnen om de verhalen op te schrijven en toen we dachten een boek uit te kunnen gaan geven, vonden we bij onze zoektocht naar uitgevers een manuscriptenwedstrijd op internet, georganiseerd door Magic Tales en Luitingh Fantasy. We besloten daaraan mee te doen. Alleen bleek dat er een verhaal gevraagd werd dat als opzichzelfstaand verhaal gelezen moest kunnen worden. Nu hadden wij, dachten we toen nog zeer naïef, het eerste deel van een serie geschreven en daardoor moesten we iets heel anders verzinnen.

Als wij een verhaal voor een boek moeten bedenken, willen we eerst weten wie de hoofdpersoon is. Voor Schimmenschuw werd dit Kamilia Arras, want de wedstrijd vroeg ook om een vrouwelijke hoofdpersoon. Kamilia’s woonplaats werd Tulle, dat in het district Droam op Laskoro ligt. Het is het district van de Clan Taylor. De planeet Laskoro heeft volgens onze wereldbouw twaalf districten en voor ieder district heeft een Clanhoofd van een bepaalde Clan de leiding. De Clans hebben elk een andere belangrijke taak in het koninkrijk Laskoro, dat bestaat uit vijf planeten: Laskoro, Chyndyro, Sandyro, Cupiddo en Pseion.

schimmenschuwOoit schreven we het scheppingsverhaal van deze wereld die werd geschapen door zes draken. We hadden ook al een idee hoe de mensen die in Taurus bij de Plejaden leven op deze wereld terecht zijn gekomen. Dat is gedeeltelijk uitgewerkt in “De wording van Chyndyro”, een kort verhaal dat na herschrijven is ontstaan uit een beginnetje en een wedstrijdverhaal dat we in 2012 instuurden naar de Paul Harland Prijs. Hier hebben we een boekje van laten maken en dat kun je gratis bij Schimmenschuw krijgen, wanneer je het boek via ons koopt, dus via Marjo Heijkoop of Dinie Boudestein. In juli 2016 zijn de portokosten voor onze rekening, Schimmenschuw kost € 19,95 en dat bedrag moet binnen zijn voordat we het opsturen.

Maar we waren bij Kamilia. Zij heeft in het begin natuurlijk een probleem, want anders wordt een boek niet interessant. Zij heeft ook een speciale gave, want we wilden er een boodschap in kwijt over iets dat ons erg aan het hart gaat en dat heeft weer te maken met hoe ons eigen leven is verlopen en met de ervaringen die wij hebben. Talenten worden vaak gebagatelliseerd, belachelijk gemaakt en mensen die iets hebben dat niet gewoon is, zijn vaak de gebeten hond, ze worden gepest en buitengesloten. Kamilia ziet en hoort geesten, dat is haar talent. Ze zou er veel mee kunnen doen, maar in haar tijd is er geen kans om het te ontwikkelen, want daarvoor moet ze magie leren. De magie is op Laskoro zo goed als helemaal verdwenen in het jaar dat het boek begint, het jaar dat Kamilia voor Laskoriaanse begrippen volwassen wordt, als ze zestien is. Kamilia is een binnenvetter, in tegenstelling tot haar vriendin die een grote spraakwaterval is en ook nog assertief. In Kamilia en Fidelity zitten kenmerken die ook in Dinie en Marjo te vinden zijn, maar niet voortdurend.

johanna2Het idee van de tijdreis kwam doordat we de behoefte hadden te vertellen over de magie van Laskoro. Uit de astrologie kennen we de vier elementen: vuur, aarde, lucht en water en de dynamiek: lichaam, geest en ziel. Daarom zijn er zeven families met verschillende soorten magiërs. De magie die zij gebruiken, hebben ze op de godenplaneet Eibor Risoklany gekregen van de goden en godinnen, de Avatars die zich in verschillende gedaanten aan de mensen kunnen vertonen. Soms als mens, dan weer als dier.

De namen van de magische families zijn ontstaan in de tijd dat wij onze dagboeken schreven. De trilogie die wij nu aan het schrijven zijn, gaat bijvoorbeeld over Jima Revaldesh-Morane. Hoe we aan zijn naam gekomen zijn, weten we nauwelijks nog. Wel is het zo dat we vaak namen uit de tv gids opzochten en delen van namen combineerden om een nieuwe naam te verzinnen. Of we gebruikten sommige namen die we tegenkwamen op onze rondreizen door West-Europa. Zo is Attholred bijvoorbeeld ontstaan na een bezoek aan Blair Atthol, in Schotland, omdat we dat zo’n mooi kasteel vonden.

De personages zijn fictief. Warfield de flierefluiter die steeds weer pech heeft of domme dingen doet, Valerio de page die ridder wil worden en op zoek is naar zijn broer, Robin die zich vaak anders voordoet dan ze werkelijk is omdat de omstandigheden daarom vragen en zij zich zo goed mogelijk aanpast, Charlotte die overal een oplossing voor zoekt en allerlei middeltjes heeft, de oude vuurmagiër Nikos met zijn grapjes en zijn muziek die de opa zou kunnen zijn die Kamilia nooit gekend heeft. Ergens hebben ze wel iets dat symbool kan staan voor eigenschappen van personen die wij gekend hebben. Maar we hebben niet bewust iemand op het oog gehad. Dat willen we ook niet. Personages moeten iets archetypisch hebben, mensen moeten zich er, deels, in kunnen herkennen.

 

Tijdens het schrijfproces maken we een schema in Word en Excel, we plotten het verhaal en delen het in hoofdstukken in. Bij Schimmenschuw zijn er tijdens het schrijven hoofdstukken bijgekomen, maar de keerpunten hielden we op een bepaalde plaats in het verhaal. Tijdens de redactieronden zijn ze wel wat opgeschoven. Het begin was erg moeilijk, want daar moesten we de personages introduceren en de wereld beschrijven zonder dat het een les op school werd. We moesten nog veel leren over schrijftechnieken en we hebben gelukkig ook veel gehad aan het forum van Magic Tales en aan het commentaar dat we kregen van de juryleden, op korte wedstrijdverhalen. Het was soms een harde les, maar gelukkig hebben we steeds volgehouden. Uiteindelijk is Schimmenschuw een prachtig boek geworden waar we nog steeds volledig achter staan.

 

Met Schimmenschuw begonnen we in maart 2012 en het boek zag voor het eerst het daglicht op 19 en 20 september 2015 tijdens de Elfia te Arcen. Het heeft dus ruim drie jaar geduurd en we hebben het vaak doorgenomen om te herschrijven en gedeelten ervan nog beter te maken. Telkens als we dat deden, hadden we weer een cursus gevolgd of hadden we er iets bijgeleerd, waardoor we hoofdschuddend naar de tekst keken en ons afvroegen hoe het kon dat we het op die manier hadden opgeschreven. En dat zal wel zo blijven, want schrijven leer je door het veel te doen en door jezelf steeds te blijven verbeteren. Een boek is net als een schilderij, dat is eigenlijk ook nooit af is, maar op een dag moet je je kindje toch de wijde wereld in sturen zodat het bij de lezers terecht kan komen in de hoop dat zij het kunnen waarderen en van het verhaal genieten, er iets in zien dat hen als mens raakt en van de ontwikkeling die erin zit wellicht ook iets kunnen leren. Of dat ze gewoon het echte leven even de rug toe kunnen keren en lekker weg kunnen dromen in een verbeeldingswereld.

De cover is een schutterstock afbeelding die is bewerkt door Marijke van Leeuwen, de vrouw van Joris van Leeuwen die ook bekend is als J. Sharpe en boeken heeft uitgebracht bij Zilverspoor. Zilverbron en Zilverspoor zijn samen de Zilverfamilie waar Nederlandse schrijvers de kans krijgen hun boeken uit te laten geven onder leiding van Cocky en Barry van Dijk die de uitgevers zijn.

johanna1

Tazzy Jenninga van – Ik hou van horror, fantasy en spannende-boeken!!!!!!!! – had ons een vragenlijst toegestuurd, die we hier losjes volgen, daar stond de volgende vraag ook in: ‘Wat vind jij zelf het leukste van het boek?’ Dat is moeilijk te beantwoorden, maar het leukste van het schrijven was het hele proces dat je als schrijvers doormaakt om er een interessant verhaal van te maken. Zo hebben we er bijvoorbeeld een stukje in verwerkt over de calamusplant. Onze gids op de rondreis door Australië noemde die plant ‘wait a while’ en wat hij erover vertelde, hebben we verwerkt in ons verhaal. De verhalen van de ooms van Nikos zijn grapjes waar we flink op moesten verzinnen en de ijsbloem is een herkadering, niet verwelkt maar gesmolten. We hebben er allerlei boeken bij geraadpleegd en natuurlijk veel gegoogeld. Dat beren in bomen klimmen zagen we in een natuurdocumentaire en zulke dingen vergeten we vaak ook niet meer. ‘Je moet het niet proberen, je moet het doen,’ is een uitspraak van Yoda uit Star Wars die we echt geweldig vinden. Het boek overtreft onze eigen verwachtingen nu het klaar is en we hebben het in ons hart gesloten. Het is het boek dat we altijd al hadden willen lezen maar dat nooit in de markt was, dus schreven we het zelf.

 

Ben je op pad gegaan en heb je plaatsen bezocht om inspiratie op te doen, zo ja waar heen?

Sommige details die we gebruikt hebben, komen rechtstreeks van ervaringen tijdens onze vakanties, andere komen uit ons geheugen of van studie of uit films en documentaires. Het was lastig om te beschrijven hoe een herberg er in een middeleeuwse setting precies uitziet, dat wilde Cocky tijdens de redactieronde. ‘Hoe ziet het eruit?’ vroeg ze dan. Dat was even goed verzinnen en we hebben wel een beetje gezien van herbergen, de kro’s in Denemarken bijvoorbeeld, maar dat was toch wel lastig. Tegenwoordig als we ergens in het verhaal komen wat voor de lezer onbekend is, zeggen we tegen elkaar: ‘Hoe ziet het eruit?’ En dan lachen we en beschrijven de omgeving al automatisch. We hebben dan ook veel van Cocky geleerd.

 

Marjo zit aan de grote tafel in de woonkamer en Dinie zit er twee meter naast achter haar computerkast. De tafel ligt vol met stapels schriftjes waarin aantekeningen staan van bijvoorbeeld brainstormsessies. Soms zitten we naast elkaar aan tafel, soms niet. De een schrijft, de ander kijkt mee of zoekt gegevens op die we nodig hebben. In elk geval worden er flink wat ideeën uitgewisseld en kijken we kritisch naar elkaars werk. Als we een hoofdstuk geschreven hebben, wordt het hardop gelezen en direct geredigeerd. Alles wordt op een laptop opgeslagen en direct ook op een externe harde schijf.

 

Het boek heeft als boodschap dat alles een reden heeft en dat je de talenten die je in je hebt, moet ontwikkelen. Wees dapper, overwin je angsten, ga om met mensen die je steunen en kom voor jezelf op. Laat je niet in een hoek duwen omdat anderen je niet begrijpen, je vreemd vinden en je kleineren. Je mag anders zijn. Je bent uniek en je hebt recht op jouw bestaan. Probeer je grenzen te verleggen en ontwikkel jezelf.

 

Waar het boek over gaat:

Kamilia Arras heeft als driejarig meisje haar moeder verloren, ze woont nu bij haar oma in een achteraf dorp Tulle aan de rand van het moeras. In schoolvakanties is er weinig te doen en Kamilia heeft ook maar een goede vriendin want de anderen vinden haar vreemd. Ze kan schimmen zien en horen. Als het zomercircus naar Tulle komt, speelt Kamilia voor waarzegster met de tarotkaarten die ze van haar moeder heeft geërfd. Maar als ze voor zichzelf de toekomst wil zien, wordt ze meegenomen door Avatars en valt ze door een tijdpoort.

Kamilia komt in een ver verleden terecht op de zusterplaneet Chyndyro. Ze komt uit de fontein in de stad Sisiliah naar boven en valt tegen een jongen aan. ’s Avonds zit ze bij de stadspoort te voorspellen want ze moet geld hebben om te eten en voor een slaapplaats. Maar dan wordt ze naar de matriarch gebracht en de volgende dag krijgt ze in de tempel te horen dat ze door zeven landen moet reizen om zeven punten van een ster te verzamelen die samen de sleutel vormen van de enige tijdpoort die er op Chyndyro is, bij de dynastie Toliano, de familie van watermagie. Kamilia moet op reis en krijgt onmogelijke opdrachten.

Dan krijgt ze ook nog eens te maken met geesten van draken die haar tegenwerken. Op haar zoektocht sluiten verschillende personen zich bij haar aan en dat worden op den duur trouwe vrienden. Kamilia ontdekt dat ze een speciale magische gave bezit. Maar is dat genoeg om de opdrachten te vervullen en om naar huis terug te keren?

 

Wij hebben al hele fijne reacties gekregen op ons boek, waaronder een goede recensie van Biblion waardoor het ook in de bibliotheken te leen is. Van het boek wordt een luisterboek gemaakt voor slechtzienden. Hoewel het vanaf 12 jaar gelezen kan worden, horen we van jongeren en wat oudere volwassenen dat ze het een heel goed boek vinden. Het leest vlot en is helder geschreven. Er staat veel in en het is een verhaal van een zoektocht. Fantasy.

 

Tazzy, heel erg bedankt dat Schimmenschuw boek van de maand juli 2016 mag zijn. We hopen nog veel meer lezers blij te kunnen maken met ons verhaal. Gauw kopen dan kan hij nog net mee op vakantie.

 

Schimmenschuw kan als enkel boek gelezen worden. We zijn nu bezig met een trilogie die in hetzelfde jaar op Laskoro begint als Schimmenschuw en die niet naar het verleden terug gaat maar juist verder doorgaat in het heden en naar de toekomst toe. Schimmenschuw kan als voorloper gezien worden van de trilogie ‘De vergeten vloek’, waarvan deel 1 zal gaan over Laskoro, deel twee over een ander koninkrijk waarvan we de naam niet verklappen en deel drie gaat over de oorlog die wordt uitgevochten tussen die twee koninkrijken. We hebben nog genoeg inspiratie voor nog een trilogie daarna, maar we zullen maar niet te hard van stapel lopen. Deel 1 is in de maak en komt april 2017 uit bij Zilverbron.

 

Groeten van Johanna Lime

Marjo Heijkoop en Dinie Boudestein

 

Website: https://johannalime.wordpress.com/

Recensies: https://schimmenschuw.wordpress.com/

Facebook: www.facebook.com/johannalime2

Korte verhalen als e-book: https://www.smashwords.com/profile/view/JohannaLime2

 

Schimmenschuw is bij Johanna Lime te koop.

Of via de website http://www.artbooksshop.com/a-41714319/fantasy/schimmenschuw/

Of bij Bol.com en andere webwinkels en bij de boekhandel (te bestellen).

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s