Schrijver van de maand Augustus 2016: Joost Uitdehaag

 

Joost Uitdehaag – Schrijver van de maand augustus 2016

joost1

 

 • Waarom kiest u voor fantasy? Mensen zeggen vaak dat het een vlucht is uit de werkelijkheid, al die fantastische boeken, maar daar geloof ik helemaal niets van. Ik hou van fantasy omdat het iets kan vertellen over wie we zijn en hoe we graag zouden willen zijn, los van de tijd of de plaats waarin we leven. Een soort tijdloze mythe, net als onze voorouders die vertelden. Met Fulia wilde ik graag een wereld scheppen waarin iedereen van elkaar vervreemd is, maar die dan toch weer samenkomt, schoorvoetend, omdat er geen andere keus is. Een wereld vol mensen die zich opofferen voor elkaar. Inclusief Fulia zelf, als leidster tegen wil en dank. Fantasy geeft je de gelegenheid om zo’n wereld helemaal op scherp te zetten: aan de rand van de afgrond of misschien daar zelfs een beetje overheen.

 

 • Hebt u het verhaal van de boeken meegemaakt?

Nee, niet echt. Het is fantasy uiteindelijk. Maar de plaatsen zijn wel geïnspireerd op plekken waar ik geweest ben. Verder heb ik geprobeerd het middeleeuwse leven zo authentiek mogelijk te maken, zodat het boek ‘echt’ aanvoelt

 

 • Schreef u als kind ook al veel verhalen?

Oh ja. Ik had een club waarvoor ik een krantje maakte waar ik feuilletons in schreef. Het was een verhaal geïnspireerd op Pim Pandoer, de schrik van de Imbosch. Later ging dat over in verhalen schrijven op mijn zolderkamertje. Het is gewoon zo’n heerlijke manier om de tijd door te komen

 

• Hebt U zelf ook kinderen en vinden die het leuk dat U een boek hebt geschreven?

Ik heb twee jongens. De een vindt het heel leuk en heeft het uitgelezen. De ander wacht op de film, zegt hij.

 

• Maakt u de kaften zelf?

Nee, dan zouden ze zeker niet zo mooi zijn. De tekeningen zijn van Sander van Zijl. De volgende keer dat je een cover van hem ziet, moet hem even écht goed bekijken. Hij weet ontzettend goed de juiste sfeer neer te zetten. Ik heb begrepen dat het steeds minder vaak voorkomt, dat er speciaal voor de cover getekend wordt. Meestal wordt een illustratie opgebouwd uit materiaal van het web, van stockfoto of zo.

 

 • Hebt u naast het schrijven nog een andere baan?

Jazeker, ik werk in het onderzoeksteam van een biotechbedrijf. Onderzoek doen heeft ook iets van een middeleeuwse queeste. Je moet van allerlei moeilijkheden overwinnen om uiteindelijk iets te ontdekken. Net als de ridders van de ronde tafel word ik daar zelf trouwens ook niet rijk van. Het is wel een mooie ervaring als je iets nieuws ontdekt; om iets te zien dat nog nooit iemand heeft gezien.

 

• Denkt u dat u rijk wordt van schrijven?

Haha. Grapje zeker. Mijn vader zegt altijd dat als je rijk wil worden, je een rijke vrouw moet trouwen. Ik denk dat schrijven meer een way of life is. Iets unieks vertellen, contact met lezers, dat maakt het leuk. De verkoop van boeken financiert de uitgave, de stands bij festivals en de reiskosten, zo moet je het zien. Tot ik definitief doorbreek natuurlijk.

 

 • Wat ligt er op uw nachtkastje?

Angel Fall van Susan Ee. Die is net uit. Wat me aansprak was dat ze ook begonnen is zonder grote uitgever achter zich. Verder ligt er nog het Rosie Project, daar heb ik hartelijk om gelachen. Echt goed boek. Vandaag is daar Fool’s Quest van Robin Hobb bovenop gekomen, die gaat mee op vakantie.

 

 • Waar en wanneer schrijft u en hoeveel uur per week?

Meestal schrijf ik ’s avonds en in de weekends en in de vakanties. Stiekem zijn dat toch wel tientallen uren per week. Zeker nu de kinderen wat groter zijn en hun eigen dingen doen kan ik vaker achterover leunen en schrijven.

 

• Wat zijn uw hobby’s?

Nou, schrijven eigenlijk. Verder buiten zijn. Boeken lezen en films kijken. Ik lees ook graag informatieve boeken over geschiedenis: Napoleon, de kruistochten, de ontdekkingsreizen, alles is prima eigenlijk. Laatste nog het boek gelezen Hoe de Noordzee ons vormde. Ik vind het fascinerend om te ontdekken dat bepaalde dingen die we vandaag doen een hele oude oorsprong hebben.

 

 • Wat vind je belangrijk in een boek?

Het moet bovenal spannend zijn, anders leest het niet lekker door. Daarnaast moet het ontroeren, vind ik, want verhalen draaien om emoties, niet om feiten. Ik vind het ook leuk als er meerdere lagen in een boek zitten, die je soms pas na herlezen ontdekt. Dat probeer ik ook in de Fulia-reeks te leggen. Voor de liefhebbers zit daar erg veel symboliek in, maar als je dat niet herkent, dan stoort het niet voor het verhaal.

 

 • Wat vind je het leukst om te schrijven?

Het leukste is als je dagen vastzit en dan ineens in een flow komt en alles wat je al die tijd wilde zeggen in één streep op papier zet. Vaak zijn dat de beste scenes, die daarna ook alle redactierondes overleven.

 

 • Schrijf je alleen?

De eerste opzet wel, en de tweede opzet ook. Daarna laat ik het aan vrienden lezen en proeflezers, mensen die niet om een eerlijke mening verlegen zitten. Daarna komt er redactie en eindredactie, soms meerdere rondes. Redacteurs en redactrices worden weinig bezongen in de schrijfwereld, maar zijn ongelooflijk belangrijk.

joost3

 • Waarom is uw boek zo speciaal?

Omdat het gaat over een vrouw die alles over heeft voor haar volk, ook al heeft ze daar misschien niet meteen zin in en is ze er niet de perfecte persoon voor. Ze kiest ervoor om haar lotsbestemming te aanvaarden. Haar omgeving is heel kritisch in het begin, maar naarmate het verhaal vordert neemt hun bewondering toe. Als lezer zul je dat ook hebben (hopelijk), dat je steeds meer met haar gaat meevoelen naarmate de serie vordert.

 

 • Wat voor boeken inspireren u?

Ik hou van middeleeuwse literatuur, zoals Beowulf en het Nibelungenlied. Omdat ze de wereld uit die tijd écht laten zien. Van JRR Tolkien heb ik als tiener ongelooflijk genoten, en later van George Martin. Verder Robin Hobb. Al die schrijvers hebben ongelooflijk authentieke werelden. Daarnaast houd ik van Hemingway, helemaal geen fantasy-auteur, maar hij kan ongelooflijk goed schrijven over liefde, leven en dood. Dat zijn ook bij uitstek fantasythema’s.

 

PS;In September komt Fulia 2 uit! Jaaaahhhhhh

joost2

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s