Het Rijk der Fabelen: Feeën en Elfen

Soms kom je een tweedehands pareltje tegen. Dit boek komt uit 1984! Het stond in de vitrine bij de tweedehands boeken en ik zag het naar mij lonken. Deze moest mee naar huis!

Ik ben blij dat ik haar meegenomen heb. Ik zeg haar omdat het in mijn ogen een dame is…..Wat een prachtig mooi boek. Na al die jaren haar schoonheid nog steeds niet verloren.

Je gaat echt alles lezen en vooral ook zien over elfen en het feeënrijk. De illustraties zijn echt prachtig en om je vingers bij af te likken. Veel van de verhalen komen uit Ierland, Engeland en Wales. Daar zijn ook veel fantasy verhalen geboren. Ook komen er andere Europese landen voorbij. Maar Ierland heeft de meeste en de mooiste verhalen over Elfen.

Hoe vriendelijk of goedaardig deze wezens zich ook voordoen! Trap er niet in! Ze hebben vaak niet veel goeds in de zin! Ze lijken qua doen en laten totaal niet op mensen.

Je gaat zien en lezen hoe een Elfenstoet de ogen van een mens kan betoveren.

Je gaat alles te weten komen over bijvoorbeeld: wisselkinderen. Hoe kun je ze herkennen en misschien wel het belangrijkste: Hoe kom je er van af?

Je kunt zomaar in een elfenkring stappen en er dan jaren vast zitten. Je danst en je weet niet dat er zoveel tijd is verstreken, totdat je weer terug in je eigen wereld komt….

Een groot deel van de elfenwereld komt terug op de verhalen over de Tuatha de Dannan. Er staat veel Gaelic in het boek. Ik vind dat zelf een prachtige taal. Het heeft iets magisch!

Er zijn mensen die verliefd worden op elfen. Er zijn elfen die hun leven omruilen met die van mensen.. Er zijn elfen die uit zijn op wraak. Er zijn elfen die niet van vrekkige mensen houden en ze te grazen nemen. Overal zijn wel elfen voor.

Je kunt in de val lopen en door magie in de ban gehouden worden. Hoe doorbreek je dat?

Je maakt kennis met Elfen die in Wouden leven. Je kunt gevangen genomen worden in een waterpoel door schone dames. Maar er zijn ook gruwelijke dames….Neem nu de Cailleac  Bheur. De blauwe kol in het Nederlands. Zij bracht de winter naar de Schotse hooglanden en nog veel meer.

Haar wil je liever niet tegen komen!

Elfen hebben zo hun streken en de mens is daar vaak de dupe van geweest. Soms vrij onschuldig, maar ze kunnen ook echt verder gaan, gemeen en gruwelijk worden. Er zijn zoveel verschillende feeën. En ja koning Arthur staat ook in het boek, alleen steelt een van zijn ridders de show.  Dat is het laatste verhaal in het boek, maar wederom weer prachtig weergegeven met die mooie illustraties. Een lust voor het oog en een must voor het fantasy hart. Dit boek kun je blijven openslaan, al is het alleen maar op plaatjes te kijken! Ik sluit een aantal illustraties bij.

Ik geef het boek 4,5 sterren. Geen 5. Dit komt omdat ik het soms nogal onhandig vond dat er een kort nieuw verhaal begon op een bladzijde, terwijl het oude nog niet af was. En je leest ze niet door elkaar, dus steeds terug bladeren. Dat is het enigste minpuntje aan het boek;-)

4,5 sterren!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s