Schrijver van de maand September 2017: Pen Stewart- Inspiratie en Covers

 


Inspiratie en  de mooie covers?

Tja, ik heb iets met die barokke sfeer hé. Ik heb sowieso iets met oude dingen, antiek, oude schilderijen, beelden, ze boeien en fascineren me mateloos. Het zal natuurlijk ook wel veel te maken hebben met mijn studie architecturale kunsten. Ik was pas 14 toen ik naar het voltijds kunstonderwijs ging, aan St. Lucas in Gent.
Wat me vooral fascineert in die oude barokke paleizen, is die vergane glans. Ooit moet dat vaak vergulde houtsnijwerk er erg protserig uitgezien hebben, blingbling a volonté. Maar nu ligt daar een patina van eeuwen overheen. En het is mooi, geraffineerd, subtiel in de manier waarop het licht weerkaatst. Hoe het licht over die oude oppervlakken, schilderwerken en materialen speelt, vind ik nog boeiender, alsook de diverse sferen die dat schept, en emoties die het oproept. Want kleur is emotie, voor mij, en de lichtinval bepaalt hoe sterk een kleur zichtbaar wordt. En dat, die intonatie van kleur, als het ware, vormt de sfeer dan weer. Een sfeer die ook in mijn boeken en verhalen terugkeert, die je kunt laten resoneren in de woorden, en omgekeerd net zozeer. Voor wintercode heb ik in de schilderijen heel specifiek geprobeerd die sfeer van de tekst in kleuren te vangen, voor elk tekstdeel waar een schilderij bij moet komen. Verwacht je dus absoluut niet aan realistische kleuren, correcte weergaven van een toch al imaginaire realiteit, of heel klassieke, stereotype fantasy-illustraties.
Wat me trouwens ook altijd blijft boeien is het verschil tussen hoe we naar ‘leeftijd’ kijken als het op kunst aankomt, en als het op mensen aankomt. Hoe ouder antiek is, hoe ‘waardevoller’ zelfs als het al wat ‘mankementen’ vertoont, hoe ouder een mens is, nou, vul zelf maar in hoe de meesten daar naar kijken vanuit esthetisch oogpunt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s