Gastrecensie van Bianca Brummelhuis : De verrader en zijn zoon van Bryan Denson

Het verhaal

Dit is het waargebeurde verhaal van de spion Jim Nicholson. Hij was een hooggeplaatste medewerker van de CIA en heeft meegewerkt aan een aantal belangrijke missies in landen als Roemenië, Thailand en Laos. Op een gegeven moment maakt hij echter een dramatische beslissing, hij besluit dubbelspion te worden en ook met de Russen samen te gaan werken. In 1997 wordt hij echter gepakt en belandt hij in de gevangenis. Daar houdt het verhaal echter niet op..

Wat ik ervan vind

Het is duidelijk dat er jaren van onderzoek aan dit boek vooraf zijn gegaan. De schrijver heeft ook toegang gehad tot documenten waar de gemiddelde burger niet zomaar bij kan.

Dit zorgt ervoor dat het verhaal enorm gedetailleerd is. Aan de ene kant is dit fijn, omdat je er zo precies achter komt wat er gebeurd is en het verhaal er erg levendig van wordt. Aan de andere kant is het ook enigszins vermoeiend. Het boek zit zo volgestopt met informatie dat bijna elke zin wel cruciale informatie bevat. Dit maakt dat het boek niet makkelijk leest. Om de druk op de lezer niet teveel te laten oplopen was het misschien fijner geweest als de schrijver af en toe een sfeerbeeld neer had gezet zonder daarbij meteen met allerlei nieuwe informatie te komen.

Verder is het vooral een verbazingwekkend verhaal. De ware reden achter de handelingen van Jim Nicholson worden nooit echt duidelijk, maar de schrijver heeft zijn best gedaan zo dicht mogelijk bij de waarheid te komen. De karakters van Jim Nicholson en zijn zoon, die ook een belangrijke rol speelt, worden goed neergezet. Moeilijke termen en procedures werden in mijn ogen op begrijpelijke toon uitgelegd, al moet je wel blijven opletten tijdens het lezen.

Dit is een uitermate boeiend verhaal waarvan je je haast niet kunt voorstellen dat het echt gebeurd is. Als lezer krijg je een kijkje in de wereld van de spionage, en vooral ook van de contraspionage. Het boek had iets minder volgepakt mogen zijn met informatie, maar was voor mij zeker het lezen waard.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s