Schrijver van de maand juni 2018: Melissa Skaye

Auteur van de maand juni bij de blog van ‘Ik hou van Horror, Fantasy en spannende boeken’. Daarvoor wil ik Tazzy heel hartelijk bedanken. Misschien wel zo netjes om mezelf even voor te stellen, voor degenen die mij niet kennen.
Officieel heet ik Melissa Bielsma-Schaaij, maar mijn auteursnaam is Melissa Skaye. Laten we wel zijn, dat ‘bekt’ toch even lekkerder op een omslag. Geboren op 4-4-1972 in Amsterdam. Vanaf mijn dertiende jaar woonachtig in Hoorn. Sinds 2-6-1995 getrouwd met Roger (spreek je uit als Rochee, maar iedereen noemt hem Roos) Onze eenentwintigjarige zoon heet Kylian en dochter Savenna is zeventien, bijna achttien. We hebben twee witte katten van vier jaar: Toby en Bobby. Toby is doof en trouwens ook dik, maar hij is dan ook echt onze theemuts. Bobby is een Maine Coone met een bruin en een blauw oog en een fantastische pluimstaart. Knappe kerels, vinden wij. Vissen hebben we ook, zowel in een vijver als in een aquarium.
In 2006 wilde ik niet alleen een fervent lezer zijn, het leek me geweldig om zelf te schrijven. Omdat ik van nature nogal onzeker ben, wist ik niet of ik het kon, maar mijn man spoorde me aan en zo ontstond de fantasyreeks Jeremy Jago. Bij uitgeverij Zilverspoor vind je in totaal vier delen en daarmee is de reeks volledig afgerond, waar ik trots en ontzettend blij mee ben. Dit alles is te danken aan Jos Weijmer, voormalig uitgever van Zilverspoor. Deel 4 is opgedragen aan Jos, die in april 2015 plotseling overleed. Jeremy zal voor mij altijd bijzonder blijven: met hem begon mijn schrijven, mijn enorme leerschool, maar door Jos heb ik de reeks kunnen afronden. In de volksmond zeggen we JJ, maar in mijn hart is het JJJ. Mocht je nieuwsgierig zijn naar Jeremy en het magische eiland Magistraal, is het raadzaam bij het eerste deel te beginnen. Even op volgorde, komt ie: 1: Het geheim van de Passage. 2: De kracht van Assingna. 3: De strijd om Gemini. 4: De erfenis van Lotus.
Daarmee eindigde het schrijven van fantasy. De reden was heel simpel: ik werd nav een kort thrillerverhaal door een uitgeverij benaderd met de vraag of ik een heel manuscript wilde schrijven. Dat leek me geweldig dus in 2009 ontstond de thriller Virtuele tango. Thrillers lagen me eigenlijk ook wel en tot op de dag van vandaag is dit mijn genre. De hoofdrollen zijn weggelegd voor rechercheur Sanne Philips: een stoere maar iets onzekere vrouw, en rechercheur Luca Borra: een lieve maar doortastende man van Italiaanse afkomst. Omdat ik in Hoorn woon, leek mij recherche Hoorn wel zo gemakkelijk als toneel van moord en ellende. Pas in deel 5 stap ik uit mijn comfortzone en reist de lezer een stukje verder dan ze van mij gewend zijn.
In 2010 stuurde ik het manuscript van deel 2, Verboden tranen, naar een proeflezer. Wederom met Sanne en Luca in de hoofdrol. De proeflezer vroeg: ‘Heb je dat bewust gedaan, weer een titel met een V en een T?’
Nee dus. Of toeval nu bestaat of niet, ik heb daar wel iets mee en zo werd de VT-reeks geboren. Het derde deel verscheen in 2016 en in 2017 volgde het vierde deel. In dit deel oogstte ik wat in deel 1 al was gezaaid: de verdwenen moeder van Sanne. Deel 5 zal in oktober 2018 het levenslicht zien.
Natuurlijk is het flink brainstormen als je je aan banden legt betreffende de V en de T. De meest maffe titels vlogen hier om tafel, de een hilarisch, de ander ronduit not done. Verzin het maar, je komt op de meest gekke titels. Even op volgorde wat het wel is geworden: 1: Virtuele tango. 2: Verboden tranen. 3: Verleden tijd. 4: Verminkte toekomst. 5: Verknipte tegenstander. Een titel voor deel 6 is er al, maar die verklap ik nog niet.
In de volksmond is het: VT1, VT2, VT3, VT4 en VT5. Ik ben nog steeds niet klaar met het duo en ook niet met paragnost Will de Jager, die vanaf VT2 ten tonele verscheen. Hij is nooit gekomen om recherchewerkzaamheden op te knappen (iets dat hij in Amsterdam wel deed) maar hij kwam speciaal voor Sanne. Zijn rol is alleen iets groter geworden dan aanvankelijk de bedoeling was, maar ik heb veel plezier met Will. Ik hou van het paranormale.
Tussen de VT-delen door heb ik ook de standalone thriller In onschuld geschreven. Hierin maak je kennis met Yara, die op een ochtend halfnaakt, maar ook bont en blauw in haar eigen achtertuin ontwaakt. Ze heeft geen idee van wat haar is overkomen en krijgt uiteindelijk hulp van een hypnotherapeut. Door hypnosesessies komt ze achter de schokkende waarheid. Dit boek is bij uitgeverij LetterRijn verschenen. Dit gaat ook op voor deel 4 en 5 van de VT-reeks. Op zich erg duidelijk als je naar alle omslagen kijkt. Deel 1,2 en 3 zijn bij een andere uitgeverij verschenen en hebben een heel ander jasje dan de opvolgende delen. Soms is het gewoon tijd om een andere weg in te slaan en dat is de reden van mijn uitgeverswissel. LetterRijn viel mij op door de ontzettend mooie omslagen. Ook zag ik de naam telkens voorbijkomen, hoorde ik positieve dingen, feitelijk hoorde ik precies dat waarnaar ik op zoek was in een uitgever.
In maart van dit jaar kwam Meedogenloos bij LetterRijn uit. Deze keiharde thriller heb ik samen met auteur J. Sharpe geschreven, onder Sharpe & Skaye. De samenwerking beviel zo goed (net als de reacties van lezers) dat we hebben besloten het samen nog eens te doen. Op dit moment zijn we beiden erg druk met eigen werk, maar zodra het kan zullen we onze krachten en enthousiasme weer bundelen.
Mijn verhaal in een notendop. Wil je nog meer over mij of mijn boeken weten? Op http://www.melissaskaye.nl ben je van harte welkom!
Hartelijks,
Melissa Skaye

Advertenties