Boek van de maand juli 2018: De vrouwe van Myrdin

Boek van de maand –De vrouwe van Myrdin Cathinca van Sprundel

Allereerst ben ik ontzettend blij dat mijn debuut ‘De vrouwe van Myrdin’ boek van de maand juli is. Wanneer je van fantasy, young adult en/of mythen en sagen houdt, is dit misschien een boek voor jou.

Waar gaat ‘de vrouwe van Myrdin’ over?
Als kind raakte Airys alles kwijt: haar vader, moeder en haar prinsdom Dyfed. Ze gaat in dienst bij koningin Aranrod, die beloofde haar na zeven jaar te helpen. Het boek begint wanneer die zeven jaar om zijn en dan gaat het grondig mis. Ze wordt verbannen naar het mythische eiland Myrdin waar ze allerlei avonturen beleeft in de hoop haar vader en haar land terug te winnen.

Wie is Cathinca?
Ik ben geboren in 1989 en verslind van kleins af aan al grootse stapels boeken. Het was jarenlang mijn grote droom om schrijver te worden en met ‘De vrouwe van Myrdin’ komt die uit. Ik studeerde film- en literatuurwetenschappen en journalistiek aan de Universiteit Leiden. Op dit moment werk ik als tekstschrijver en redacteur. Daarnaast speel ik harp en bodhrán (Ierse drum), kun je me op veel fantasyfestivals vinden en doe ik aan Iers dansen. Kijk voor meer informatie op http://www.cathinca.com.

Hoe ben je op het idee gekomen?
Ik heb altijd al een zwak gehad voor sprookjes, mythen en sagen. Vooral de minder bekende verhalen vond ik fantastisch. Toen ik voor mijn bachelor film- en literatuurwetenschappen een scriptie moest schrijven, koos ik de Mabinogion als onderwerp. Veel mensen kennen wel wat Griekse mythen en hebben van de Edda gehoord, maar de Mabinogion is niet heel bekend. Het is een collectie verhalen die in twee middeleeuwse manuscripten uit Wales zijn gevonden. Sommige verhalen zijn Welshe versies van Arthurlegenden, terwijl een paar andere verhalen uit deze verzameling uniek zijn voor Wales. Ik schreef dus die scriptie en slaagde voor mijn diploma. Toch wilde ik iets met die verhalen doen en toen begon ik te schrijven.

Hoe is het schrijfproces gegaan?
Heel hectisch. Een tijd terug kwam er een manuscriptenwedstrijd voorbij van Scelta Publishing. Om mee te doen hoefde je alleen een samenvatting en een eerste hoofdstuk in te sturen, dus dat deed ik. Ik wilde mezelf zo motiveren om eindelijk eens een compleet manuscript af te schrijven. Maar aangezien ik vrij veel hobby’s heb en net begonnen was met mijn eerste echte baan, vergat ik de wedstrijd compleet. Ineens kreeg ik te horen dat ik in de top drie van de wedstrijd zat en dat ze erg benieuwd waren naar de rest van mijn manuscript. Dat heb ik toen in drie woelige maanden geschreven. Ik hield mijn vriend ’s nachts wakker met het krassen van mijn vulpen. Klokslag 12 uur bij de deadline leverde ik het verhaal in en hoorde later dat ik gewonnen had. ‘De vrouwe van Myrdin’ kwam in juni 2017 voor het eerst uit bij Scelta Publishing en sindsdien ben ik op allerlei gave festivals en plaatsen geweest om over het boek te vertellen. Enkele maanden terug moest Scelta Publishing helaas vanwege gezondheidsredenen stoppen. Gelukkig kan ik terecht bij Dutch Venture Publishing. Daar komt het boek in september in een mooie, herziene editie uit.

Wat zijn je toekomstplannen?
Ik heb De vrouwe van Myrdin geschreven als een afgerond verhaal, maar nu krijg ik steeds meer inspiratie voor een deel twee, dus daar ga ik aan werken. Ondertussen ben ik druk met promoten en schrijf ik af en toe een kort verhaal. Enkele van deze verhalen zijn verschenen in Pure Fantasy, Fantastisch Strijdtoneel 3 & 4. Mijn laatste publicatie was ‘Valora’s kracht’ in de bundel ‘Achterblijvers’ van Godijn Publishing.

In een volgende blogpost ga ik meer vertellen over het ontstaan van de cover van ‘De vrouwe van Myrdin’. Dat is weer een compleet verhaal op zich.
http://www.cathinca.com
http://www.facebook.com/cathincavansprundelschrijver
devrouwevanmyrdin@gmail.com

Advertenties