Ode aan de Zorg!

Vandaag kwam ik erachter hoe belangrijk de Zorg is en hoeveel respect ik heb voor de mensen die in deze sector werken. Maar ook voor de mensen die om je geven, niet te vergeten !

Mijn dag begon gewoon met werk. Ik was net begonnen, toen ik werd gebeld. Moest naar de huisartsenpost komen want mijn vader had pijn op zijn borst. De ambulance was al onderweg. Je kunt begrijpen dat ik zelf als een gek begon te fietsen (heb immers geen auto) en helemáál buiten adem aankwam…. Toen moest ik twee fietsen achterlaten.

Want mijn vader was gewoon op de fiets heengegaan. Maar dat viel hem vies tegen. Mijn tassen vol met post daar geparkeerd. Fietssleutels achtergelaten. Dat kwam later wel. Een ode aan de huisarts en de assistente voor het (fiets)oppassen en de snelle (re)actie!

Met een hartslag van 123/189 moet je naar het ziekenhuis. Het kan vanalles zijn. Levensgevaarlijk.

De ambulance kwam er al aan, buiten adem ingestapt. Als je jonger bent denk je altijd: in een ambulance rijden is cool! Maar als je er zelf in ligt of meerijdt met iemand waar je van houdt is het helemaal niet cool. Je bent op van de zenuwen! Een ode aan de ambulance broeders! Deze twee mannen stellen je op je gemak. Ze leggen je alles uit. De een achterin bij de patiënt de andere voorin bij jou. Mijn vader zijn hart kreeg te weinig zuurstof dus moest hij naar Alkmaar. Dit is een dik halfuur rijden, en als je stress hebt duurt het eeuwen. Maar de chauffeur heeft mij er doorheen gesleept. Met zijn ubercoole zonnebril die bij zijn ambulance pak past! Hij bleef praten en we hebben het over vanalles gehad. Ik heb gewoon moeten lachen om hem. Het halfuur vloog voorbij! Door hem weet ik nu wat ambulances wel en niet mogen, heb ik geleerd dat rood eigenlijk donkergroen is en… heb ik de nachtburgemeester van mijn dorp ontmoet. Dat was een viking achtige ambulance broeder die toevallig ook net bij de SEH stond. Ode. Ode. Ode.

(Ze moeten ook nog een eind lopen in ziekenhuis. De SEH voor hart en longen ligt niet op de begane grond).

Eenmaal daar aangekomen namen de verpleegkundige en de arts het over. We kregen ook een super lieve broeder aan het bed, die verdacht veel op Peter deWillis leek. Hij gaf ons eten en drinken en dacht dat ik wel 6 broodjes op kon. Wil je meer? Dan roep je Maar! Ode. Ode. Ode.

Dat ze je echt helemaal door de mangel halen en echt alle tests doen om uitsluitsel te krijgen. Je begeleiden door een doolhof van gangen, waar jezelf de weg allang al kwijt was. Dat ze die extra kilometers gewoon maken, omdat het ziekenhuis wordt verbouwd en je dus eigenlijk van de ene kant van het ziekenhuis naar de andere moet omdat de liften het niet doen… en weer terug. Ode.ode.ode.

Dat ze je dan komen vertellen dat er niets ernstigs aan de hand is, Maar dat je wel rustig aan moet doen voorlopig. Ze weten niet wat de oorzaak was. Waarschijnlijk stress, maar dat je toch weer aan de bel moet trekken als de medicatie niet helpt. Dan gaan ze verder zoeken. Dat ze je gerustgesteld naar huis kunnen sturen terwijl om hun heen, de een na de andere patiënt binnenkomt. En dat ze zo rustig blijven, dat (diverse) mensen op de SEH met paniekaanvallen weer tot rust komen. Ode.ode.ode.

Dat je thuis wordt gebracht door je familie, wat je ook weer een beetje rust geeft. Ode.ode.ode.

Dat je fiets thuisstaat bij thuiskomst omdat ze zijn opgehaald door familie. Ode.ode.ode.

Dat je dan eindelijk thuis bent en echt vanaf 10.30 in de weer bent en eigenlijk alleen maar dankbaar kunt zijn en respect kunt hebben.

We zeuren en zeiken allemaal vaak over de zorgkosten. Maar de mensen in de Zorg verzetten zoveel werk, Ze verdienen een onderscheiding! Want ze hebben veel werkdruk, steeds meer patiënten en steeds minder tijd! Ze werken soms in absurde situaties, zoals vandaag het klimaatcontrole systeem dat de boel in een sauna veranderde. Ode.ode.ode.

Ze maken je aan het lachen, als je er doorheen zit en stellen je gerust als je zorgen hebt. Echte Menslievendheid is dat en dat is vandaag de dag tóch wel bijzonder, maar ze doen dat 24/7 he?! Ode.ode.ode

Bedankt😙

Ik ben kapot. Heb heel wat kilometers gemaakt vandaag. Ben aan vakantie toe! Laat ik dat nu net hebben volgende week. 😀.

Het was me een spannend dagje! Maar ondanks alles wat er aan de hand was, voelde je de zorg en liefde er boven uit komen!

Ode.ode.ode