Boek van de maand juli 2018: Er was eens…. Een cover!

Boek van de maand juli 2018:

Er was eens… een cover
Wanneer je boek uitgegeven wordt, moet er natuurlijk een mooie cover omheen. Deze afbeelding is ongelooflijk belangrijk. Het moet er mooi uit zien, de juiste lezers verleiden om je boek op te pakken én direct vertellen waar je verhaal over gaat. Vaak bepaalt je uitgever de cover en heb je geluk als je erover kan meepraten. Ik kreeg de kans om mee te denken met illustrator Carmen Ploeg en geef je een kijkje in de creatieve keuken.

Stap 1: De ideeënfase
Op pinterest zocht ik diverse afbeeldingen bij elkaar die ik mooi vond. Daarnaast keek ik ook naar covers die ik juist helemaal niks vond. Al snel besloten we om voor een getekende illustratie te gaan. Ik omschreef Airys en vertelde ook dat ik het belangrijk vond dat lezers haar zich zelf konden voorstellen.

Stap 2: De eerste schetsen
Na onze eerste gesprekken kwam Carmen al snel met enkele schetsen. Nummer twee had al snel de voorkeur, al vroeg ik haar ook of ze een idee kon uitwerken met Airys te paard.

Stap 3: De eerste uitwerking
Twee schetsen, twee types covers. Ik heb er bijna slapeloze nachten van gehad en vond het zooo lastig om te kiezen. Uiteindelijk gingen we toch voor het silhouet zonder paard.

Stap 4: De juiste kleur
Nu de vorm duidelijk was, gingen we kijken naar de juiste kleur van de achtergrond. Na enkele kleuren dook er ineens een maan op, die perfect leek te passen.

Stap 5: De laatste uitwerking.
Na ongelooflijk veel mailtjes, wat geschuif, spelen met enkele lettertypen en versieringen was de cover eindelijk klaar. Er werd promotiemateriaal gemaakt, het boek werd gedrukt en mijn droom kwam uit.

Stap 6: De volgende stap
Na een jaar stopte uitgeverij Scelta Publishing er helaas mee. Gelukkig wilde Dutch Venture Publishing met mij verder. We wilden dezelfde cover behouden, maar Jen Minkman wilde voor deze editie toch enkele wijzigingen aanbrengen. Met hier het resultaat!

Ik voel me nog steeds enorm gelukkig met deze cover en ik krijg er altijd leuke reacties op. Wat vind jij ervan? En hoe ziet jouw perfecte cover eruit?

@Alle afbeeldingen zijn eigendom van Carmen Ploeg en mogen niet zonder toestemming worden vermenigvuldigd.

Cathinca van Sprundel

Advertentie

One thought on “Boek van de maand juli 2018: Er was eens…. Een cover!

  1. Pingback: Er was eens... een cover - Cathinca van Sprundel

Reacties zijn gesloten.