Boek van de maand augustus 2018: Bloed

Boek van de maand augustus 2018 : Bloed

Bloed, het eerste deel van de Vertellingen van de Ondergang, is eigenlijk het boek dat ik nooit wilde schrijven. Tegelijkertijd is het het verhaal dat ik altijd al op papier wilde zetten. 😉

Nadat ik de trilogie over Lilith had geschreven, kreeg ik van lezers veel vragen of ik nog ging vertellen hoe haar verhaal verder ging. De trilogie was immers netjes afgerond, maar het einde hield ook de belofte in zich van een nieuwe begin. Ik antwoordde steevast: ‘Ik ga nooit meer over haar schrijven.’ Voor mij was het verhaal klaar. Ik had de trilogie zo opgebouwd dat je als lezer zelf een invulling kon geven aan de God Jakob. Is hij de meedogenloze God zoals Kasimirh hem afspiegelde? Of had hij ook een barmhartige kant? Jouw mening daarover beïnvloed ook hoe het Lilith verder zou vergaan. Voor mijn gevoel zou ik dat met een vervolg teniet moeten doen. Dan moest ik gaan vertellen: ‘Je dacht wel dat het zus en zo zat, maar eigenlijk is het dit en dat.’ En dat klopte niet met wat ik met de trilogie wilde bereiken.

Dus schreef ik Jager & Prooi. Maar de lezers bleven aandringen en ook Lilith begaf zich steeds meer op de voorgrond. Dat laatste snapte ik eigenlijk helemaal niet. Ik had haar al zoveel aangedaan… wilde ze nog meer?

Langzaam kreeg ik meer ideeën voor het verhaal. Als ik het zorgvuldig opbouwde en nieuwe personages introduceerde naast Lilith, dan zou dit wel eens kunnen gaan werken. En uiteindelijk werd ik zo enthousiast, dat ik het verhaal toch maar ben gaan schrijven.

Bloed (en daarmee ook de volgende delen van deze serie) zijn het meest uitdagende dat ik heb geschreven. Het begint met drie verschillende verhaallijnen: die van Lilith, van Kiril en van Nighram. Het verhaal van Nighram (een meisje dat opgroeit in de woestijn en een zorgeloos leven leidt tot daar de strijders van de Goden opduiken) heeft op het eerste gezicht niets met de anderen te maken. En hoewel Kiril en Lilith veel meer interacties hebben en te maken krijgen met dezelfde strijd, hebben zij ook allebei duidelijk hun eigen verhaal. Daarnaast moet dit al mijn andere series aan elkaar knopen en veel meer onthullen over het ontstaan van mijn wereld en de rol van Jakob en de andere zogenaamde Goden. Dat is een behoorlijke puzzel, maar wel een hele leuke.

Bovenal is de Vertellingen van de Ondergang een verhaal geworden over de zoektocht naar je eigen drijfveer. Hoelang doe je wat je wordt opgedragen? Wanneer is het genoeg en kies je je eigen pad? Het is het verhaal dat ik altijd al wilde schrijven, omdat het verenigt wat ik zelf zo goed vond aan de Lilith trilogie (het mystieke), Jager & Prooi (het psychologische) en zelfs de gekkigheid van Hydrhaga.

Nieuwsgierig geworden? Lees op http://www.kimtentusscher.com gratis de eerste 30 pagina’s van Bloed en al mijn verhalen. Kim ten Tusscher