Boek van de maand December 2018: De krekel bij de haard – Charles Dickens

In november 2018 verschijnt de derde Dickens’ vertaling!

Bij Nimisa Publishing House verschijnt in november De Krekel bij de Haard, opnieuw vertaalt door Mark van Dijk. Na Een Kerstlied en Het Carillon, is dit het derde eindejaarsverhaal dat door Charles Dickens is geschreven. De komende jaren zullen ook de laatste drie opzichzelfstaande eindejaarsverhalen nog verschijnen uit Dickens’ wereldberoemde Kerstboekenserie, beter bekend als The Christmas Books.

In dit nieuwe verhaal volgen we het gelukkige gezinsleven van vrachtrijder John Peerybingle, zijn vrouw Dot, hun baby en kindermeisje Tilly Slowboy. Maar wanneer op een dag een mysterieuze, oudere vreemdeling op bezoek komt, drijft het vreemde gedrag van Dot toch een wig tussen haar en John.
Vriend van de familie is Caleb Plummer, een arme speelgoedmaker, die in dienst is van de verschrikkelijke meneer Tackleton. Calebs blinde dochter Bertha is de hartsvriendin van Dot. Na de ruzie met John zoekt Dot steun bij haar blinde vriendin, die ondanks alle roddels altijd in haar is blijven geloven.
Ondertussen verandert de Krekel bij de Haard, (in die tijd een symbool voor geluk en welstand, aangezien het hebben van zo’n krekel betekende dat je welvarend genoeg was om tijdens koude nachten een vuur te laten branden) in een huisfee. Deze beschermer van Huis en Haard weet te voorkomen dat de hele situatie gruwelijk uit de hand loopt.
Het is een verhaal over onvoorwaardelijke liefde, in al haar facetten. Een aangrijpend en ontroerend relaas dat bij het uitkomen in 1845 zelfs populairder was dan haar twee voorgangers bij elkaar!
Het boek is, net als zijn twee voorgangers, gebonden in een linnen hardcover, met een leeslint en talloze schitterende illustraties.