SF maand: Vreemde werelden, verre toekomsten

Vreemde werelden, verre toekomsten

Johan Klein Haneveld

Ik droomde er als kind vaak van bioloog te worden. Maar dan niet een in een laboratorium, maar een die in oerwouden doordringt of in grotten, en dan nog niet eerder ontdekte levensvormen aantreft. Ik las alles wat ik te pakken kon krijgen over het leven in de diepzee, of in woestijnen. Daarnaast trokken mij de omgevingen buiten onze planeet. Hoe zou het zijn om op Mars te lopen, of door de gasatmosfeer van Jupiter te vliegen? Hoe zou het leven eruitzien op planeten waar heel andere omstandigheden heersten dan op Aarde? De grote druk en het spaarzame voedsel in de diepzee zorgen al voor vreemd gevormde vissen en in grotten kropen en zwommen witte creaturen zonder ogen – moet je nagaan hoe bizar het leven zich elders zou hebben ontwikkeld! Of stel dat ik in de tijd kon reizen. Ik fantaseerde er graag over dat ik naar het tijdperk van de dinosauriërs terug kon. Maar de toekomst was ook fascinerend. Als de mens er niet meer was, hoe zouden levensvormen van nu dan verder evolueren? Het is al met al geen wonder dat ik geïnteresseerd raakte, niet alleen in de wetenschap, maar ook in het genre dat dit soort vragen stelt: de science fiction – fictie over wetenschap. En dat ik dit soort verhalen al snel zelf ging schrijven. Ondertussen kunnen jullie ze ook lezen, onder andere in de Ganymedes-bundels, in het kwartaalblad ‘Fantastische vertellingen’ en in ‘The Flying Dutch’. Mijn debuutroman ‘Neptunus’ is een SF-thriller over de eerste reis naar de gelijknamige planeet, met een tussenstop bij Saturnus. Het vervolg ‘De derde macht’ speelt zich af op Mars, waar twee grootmachten met elkaar in conflict raken. Hieronder een overzicht van wat er verder van mijn hand aan SF-verhalen is verschenen en wat er de komende tijd nog aankomt.

Conquistador
Mijn eerste verhalenbundel bevat twaalf verhalen die zich afspelen in hetzelfde universum. Het begint dicht bij huis, ergens in de komende eeuw, als de directeur van een groot bedrijf zijn bewustzijn in een nieuw lichaam laat overplaatsen. Vervolgens gaan de verhalen met grote sprongen voorwaarts in de tijd. In het titelverhaal, de novelle ‘Conquistador’, komt voor het eerst ontdekkingsreiziger Jonas Janquill voor, die zich verveelt nu het hele zonnestelsel in kaart is gebracht. Hij vermaakt zich door verlaten asteroïden te verkennen. In een daarvan vindt hij een spoor, dat speciaal voor hem achtergelaten lijkt te zijn. Er zijn groepsintelligenties, zelfbewuste Dysonbollen en ruimteschepen van lichtjaren lang. Uiteindelijk zijn we zo ver in de toekomst dat de sterren gedoofd zijn en zelfs de zwarte gaten verdampen. Ook maakt Jonas Janquill opnieuw zijn opwachting. Het verhaal ‘Valstrik’ won de eerste plek in de Trek Sagae-wedstrijd. De bundel verscheen in mei 2017 bij Godijn Publishing en is nog steeds te bestellen:
https://www.godijnpublishing.nl/galerij-en-webshop/verhalenbundels/boek10-7-conquistador/Het teken in de lucht .

Het teken in de lucht
In 2018 kwam mijn tweede bundel uit bij Godijn Publishing, ‘Het teken in de lucht’. Maar deze negen verhalen had ik al eerder geschreven, namelijk tussen 2008 en 2012. Ook deze horen bij elkaar en vormen eigenlijk een mozaïekroman. In het eerste verhaal zien de leden van de eerste expeditie op Mars de lichten op Aarde uitgaan. De menselijke beschaving is ten einde gekomen. Maar onder leiding van de mysterieuze ‘Autoriteit’ en zijn vertegenwoordigers vindt herstel plaats. Al snel zijn er mensen op Mars en op andere planeten. Ze worstelen met hun identiteit, schaamte en schijnbaar onvervulbare verlangens. Na een periode van duizend jaar blijkt niet iedereen even blij met de nieuwe gang van zaken en dreigt een oorlog uit te breken. In deze bundel bezoek je de oceaan onder het ijs van Europa, planeten met een hoge zwaartekracht, en uiteindelijk reis je met de hoofdpersonen mee naar het einde van de tijd … Ook ‘Het teken in de lucht’ kun je overal bestellen. Onder andere hier: https://www.godijnpublishing.nl/galerij-en-webshop/verhalenbundels/het-teken-in-de-lucht/ .

De afvallige ster
Veel SF-romans gaan over wetenschappelijke thema’s, of over oorlog tussen de sterren. Is het mogelijk, zo vroeg ik me af, om harde SF-ideeën zoals Dysonbollen, de natuur van een groepsbewustzijn en buitenaardse levensvormen, te combineren met diep persoonlijke ervaringen, zoals het opgroeien onder dominante ouderfiguren, of het omgaan met pesten en de gevolgen daarvan? Terwijl ik me met deze vraag bezighield, ontstond het idee voor ‘De afvallige ster’. In dit verhaal vindt politieagent Mogart Silvon in een sloppenwijk een opvallend teken. Hij volgt het spoor en komt uiteindelijk voor de grote godin Firona te staan. Die stuurt hem op weg, de ruimte in, om te ontdekken wat er is gebeurd met haar zoon. Ze heeft al vijftigduizend jaar geen contact met hem … Ondertussen groeit de jonge Salato op in een kleine kolonie op een andere planeet, onder leiding van robots. In de groep is hij echter het mikpunt van pesterijen. Het doel is dat hij met de anderen samen een groepsbewustzijn gaat vormen, maar of dat gaat lukken? Buitenaardse wezens, zogenoemde Eenogen, lijken roet in het eten te strooien … Dit boek bevat onder andere de meest grootschalige actiescènes die ik tot nu toe heb geschreven! Je kunt het overal bestellen, onder andere bij de uitgever: http://www.uitgeverijmacc.nl/product/de-afvallige-ster-johan-klein-haneveld/ .
Macc publiceerde ook de verhalenbundel ‘Verhalen vertellers’ met daarin onder andere mijn verhaal ‘Symbiose’: http://www.uitgeverijmacc.nl/product/verhalen-vertellers-diverse-auteurs/ .

De mens een sprinkhaan
Ook in 2019 komen er meerdere SF-boeken uit van mijn hand. Zo verschijnt in het tweede kwartaal bij de stichting Fantastische Vertellingen mijn mini-bundel ‘De mens een sprinkhaan’. Deze bundel combineert twee verhalen met een insectenthema. In ‘De soldaat die koningin wordt’ ontwaakt een man op een rolband, waar een indrukwekkende koningin zijn plek in de samenleving voor hem bepaalt. In ‘De sprinkhanen’ heeft een gemuteerde sprinkhanensoort al het land tot de grond toe kaalgevreten. Mensen overleven door hun kunstmatige pantsers, maar hun samenleving heeft ondertussen zelf ook iets kunstmatigs gekregen.

Plastic vriend
Uitgeverij Godijn Publishing is begonnen met het publiceren van kleine boekjes, zogenoemde Godijntjes. Ook ik heb er één geschreven en heb van de gelegenheid gebruik gemaakt het gloednieuwe Ziltpunkgenre eens te verkennen. In mijn Ziltpunknovelle staat Nederland onder water. Op vlotten en in flatgebouwen die boven water uitsteken wonen mensen die vissen naar plastic als bouwmateriaal voor hun 3D-printers. Een van die plasticvissers vindt op een dag iets bijzonders in zijn net. Het is het begin van een bijzondere vriendschap. ‘Plastic vriend’ verschijnt op 11 mei 2019 op de Boek10-dag en is daarna te koop bij de uitgever. Op dezelfde dag verschijnt de bundel ‘Onthullingen’ met verhalen van de Godijn-schrijvers, waaronder mijn eigen vertelling ‘Grafplaneet’. Ook het noemen waard is de bundel ‘Nachtwakers’. Hier staat geen verhaal van mij in, maar ik maakte deel uit van de jury die de inhoud selecteerde en er staan heel toffe SF-verhalen in! Allemaal warm aanbevolen natuurlijk!

De gevonden wereld
Al een paar jaar brengt Uitgeverij Macc in de zomer fantasyboeken uit die zich afspelen op Castlefest, een van de leukste fantasyfestivals van Nederland. Waar de eerste delen vooral een fantasysfeer hadden, grijpt de nieuwe trilogie terug op de eerste SF-schrijvers, Jules Verne, H.G. Wells en Arthur Conan Doyle. Ikzelf mag dit jaar de ‘Castlefestkronieken’ schrijven. In ‘De gevonden wereld’ wordt meesterspeurder Sherlock Holmes, die in het vorige deel op Castlefest arriveerde, met een nieuwe zaak geconfronteerd. Tegelijk ontdekken Castlefestbezoekers ongewenste gasten: vliegende reptielen die al miljoenen jaren uitgestorven zouden moeten zijn. En ook grotere dino’s bereiken de Keukenhof, net als de bekende, luidruchtige professor Challenger … Kom langs op Castlefest om het boek te kopen, of bestel het later!

IJsbrekers
Een gedeeld universum vind je in het buitenland vaker, denk aan de ‘Wildcards’ -serie van onder andere G.R.R. Martin, maar in Nederland is het nog nieuw. Ik werkte al mee aan de wold van Dizary met mijn novelle ‘Acmala’, maar nu komt uitgeverij Quasis met een nieuw project: ‘De zwijgende aarde’. Zes SF-schrijvers komen met vijf boeken in een gedeelde setting, waar het contact met de aarde voor tien jaar verbroken is en de kolonies zichzelf moeten zien te redden. Het eerste boek ‘Revolte’ van Jorrit de Klerk is net verschenen. Mijn boek ‘IJsbrekers’ wordt in november de hekkensluiter. Mijn verhaal speelt zich af onder het ijs van Europa, waar in zeemeermannen veranderde cyborgs hopen te ontsnappen aan hun onmenselijke behandeling terwijl een voortvluchtige misdadigster zich probeert te verschuilen voor haar achtervolgers … Je kunt al een abonnement nemen op de serie op: http://www.quasisshop.nl/9/de-zwijgende-aarde-abonnement/ . Dan krijg je in november vanzelf mijn boek thuisgestuurd.

De groene toren
Begin 2020 komt bij Macc deze korte SF-roman van mij uit. Het is een nieuwe versie van een verhaal dat ik oorspronkelijk schreef op 16-jarige leeftijd. Toen gooide ik het manuscript weg in een vlaag van religieuze verstandsverbijstering. Dat heeft me altijd dwars gezeten. Bovendien liet het verhaal me niet los. Daarom besloot ik het opnieuw op papier te zetten, nu met modernere thema’s en geloofwaardige karakters. Geïnspireerd door de dystopische verhalen van George Orwell, Aldous Huxley en Ray Bradbury schiep ik een samenleving waar de onderbuikgevoelens van de menigte de maat zijn van alles. Wie afwijkt van het gemiddelde maakt kans te worden gedegradeerd tot een werkeenheid …

Ruisreizigers
Er zit nog veel meer in de pijplijn, maar het is zo al een lange opsomming aan het worden. En sommige projecten zijn nog niet zeker. Wat ik al wel weet is dat Godijn Publishing in maart 2020 mijn derde verhalenbundel zal publiceren, ‘Ruisreizigers’. Dit is een verzameling van ‘verontrustende verhalen’, met daaronder Lovecraftiaanse horror, maar ook beklemmende science fiction …

Wil je niks missen van mijn huidige en toekomstige projecten? Volg me dan op Facebook of kijk op: http://johankleinhaneveld.blogspot.com/ .

Advertentie