Hoeveel winst maakt een auteur op 1 verkocht boek?

Deze vraag zit me al een tijdje dwars. Als lezer denk je hier niet echt over na.

Hoeveel houdt een auteur/uitgever over per verkocht boek? Ik heb deze vraag op Facebook gezet en kreeg heel veel reacties.

De auteurs schrijven het verhaal en doen het met liefde. De uitgever brengt het boek uit en heeft er vaak veel werk aan.

Maar dan: boekenwinkels rekenen al 42% boekhandelkorting, Bol en Paagman zelfs 45%. En dan zijn er nog meer kosten. De uitgever krijgt een percentage natuurlijk (dat is natuurlijk zeer logisch, zij zijn een belangrijke spil, tenzij de auteur besluit te selfpubben), maar ook het Centraal Boekhuis ( dit hangt van het abonnement af, soms wel 15% per boek, je kunt ongeveer 120 euro per jaar betalen als je bij een clusteruitgeverij zit, auteurs die daar niet bij zijn aangesloten, betalen 30 euro per maand, en dan komen er nog boekverplaatsingkosten bij ook.) En andere kosten, zoals een ISBN kopen of redactiewerk. Sites als Bookaroo vragen ook een percentage, hier heeft een auteur ook geen extra inkomsten door. En denk eens aan de productiekosten, de btw en de kostprijs?

Ik weet niet precies wat er nu eerlijker is voor de boekenwinkels (Deze discussie is gaande op social media), maar ik vind de auteurs en de uitgevers erg belangrijk en deze worden vaak vergeten in deze discussie. Zonder hun komen er geen nieuwe boeken op de planken, of in je handen terecht. Een auteur krijgt gemiddeld 8 tot 10% per verkocht papieren boek ( voor een uitgever/selfpubber, zal dat percentage niet veel hoger liggen). Dus eigenlijk gun ik hun allemaal meer %.

Er zijn auteurs die moeten vooraf geld inleggen voor bijvoorbeeld de redactie. Dat bedrag kan ook behoorlijk oplopen. Als je boek(en) goed verkopen, haal je dat er wel weer uit. Redactiewerk is ook pittig, en dat kan echt enorm oplopen, maar als lezer denk je daar niet over na. Ik zou dat zelf niet kunnen😉.

Maar shockerend genoeg, zijn er ook auteurs die er geld bij moeten leggen Of auteurs die er dus helemaal niets mee verdienen. Andere auteurs spelen net kiet.

Ebooks daarentegen verdienen wel beter (Maar ook niet in alle gevallen), dat is voor de uitgever en de auteur een leuke bron van inkomsten. Hier krijgt een auteur gemiddeld 20% tot 30% voor.

Smashwords lijkt ook een leuke bijverdienste te zijn. Maar je moet wel verkopen. Ik heb daar nog nooit iets gelezen. Dat moet ik eerlijk bekennen! Ik lees niet digitaal, dus heb geen idee of er veel mensen lezen via smashwords. Maar de auteur houdt er wel een groot deel van de verkoopprijs aan over. Amazon schijnt ook wel een leuk percentage op te brengen. Soms tot 60%.

Lenen bij de bieb, levert ook niet veel op. Maar is toch mooi meegenomen. Je krijgt dan 1 x per jaar een uitbetaling van ongeveer 0.27 (hiervan gaat een percentage naar de lira) tot 0.33 euro per ebook ( waar ook nog 10% van afgaat, naar het CB).

Selfpubben is ook een zeer prijzige variant van boeken uitbrengen. (De winst voor een auteur is dan soms maar 90 cent per boek, bij POD, Maar het kan ook het dubbele zijn). Maar er zijn ook selfpubbers die pas iets gaan verdienen bij de derde of de 4de druk! (Deze laten ze zelf drukken bij een drukkerij, geen POD).

Dus ga ik voor de Nederlandse fantasy en de iets minder bekende auteurs echt denken: ik koop de papieren boeken rechtstreeks bij de auteur (of de uitgever, op een leuk evenement). Want vaak houden ze er meer aan over op deze manier. Auteurs kunnen soms hun boeken met korting inkopen, dus dan steun je ze ook. Maar er zijn ook auteurs die hun boeken verkopen via de uitgever, zij krijgen royalties van 10% per verkocht boek. En dan heb jij een handtekening😉. Voor mij is dat ook een grote plus, het contact met auteurs. En sommige auteurs krijgen een percentage extra , van de uitgever, als ze op een beurs hun boeken verkopen.

Dus worden er boeken verkocht op evenementen, wat denk ik gunstiger is, (geen tussenkomst van een winkel) omdat het vaak via de uitgever gaat. Ook uitgevers (En auteurs zelf) werken zich vaak een slag in de rondte om alles voor elkaar te krijgen. Promotie en evenementen regelen, kost ook behoorlijk veel geld ( voor een selfpubber is dat bijna niet te doen).

Het is een cirkeltje van hardwerkende mensen, die van mij echt meer zouden mogen verdienen. Dus eigenlijk zou ik ook graag voor hun het gunstigste zien…. Zonder uitgevers waren er nog minder boeken. Maar voor selfpubbers is het ook hard werken, voor bijna niets….

Sommige auteurs krijgen een bonus bij zoveel verkochtte boeken.

Auteurs en uitgevers geven ook veel recensie exemplaren weg. Dat is ook een behoorlijke kostenpost. Vaak moet er dan geld bij,voor het verzenden bijvoorbeeld.

Als veellezer wil je iedereen steunen. Maar de gemiddelde boekenprijs is 20 euro ( of meer) tegenwoordig. Als je 10 boeken per maand leest….. de gemiddelde Nederlander heeft dat geld ook niet. Voor mij is recenseren echt een uitkomst. En ik vind het erg fijn, dat ik dat vertrouwen krijg van uitgevers en auteurs. En ik hoop echt dat het hun helpt met promotie en verkoop, van hun boeken.

Elke uitgever of auteur doet het anders. Voor mij als lezer is het belangrijk dat er altijd boeken blijven bestaan. Maar zonder auteurs geen boeken….. Er zijn veel auteurs en uitgevers die heel veel promoten, ze zorgen dat ze gezien worden. Dat is ook positief. Want zonder facebook of evenementen, was ik zoveel misgelopen! Ik hoop dat die trend doorzet, want dat is goed voor de boekenverkoop. Maar ook voor mijn verlanglijstje, als lezer.

Ik zeg dus altijd: ik steun liever de auteur, daarna de uitgever en daarna de winkels pas. Ze kunnen niet zonder elkaar, maar in mijn ogen is de auteur het belangrijkste, zonder hun zouden we echt geen boeken hebben.

En ik zeg er eerlijk bij: als de boekenwinkel(s) meer Nederlandse fantasy, sf of thrillers zou verkopen van kleinere uitgevers of selfpubbers, zou ik er sneller naar binnen lopen.

En er staan echt niet alleen maar pareltjes in de top10 hoor! Er zijn zoveel onbekende of minder bekende auteurs. Dat is ook de reden dat ik ben gaan bloggen. Om ze meer naamsbekendheid te geven. Want ze verdienen het zo.

Dus mijn conclusie….

De meeste auteurs ( en uitgevers) houden er een leuk zakcentje op na, zullen er absoluut niet stinkend rijk van worden… Maar ze zijn wel dolblij als je hem of haar boeken een warm hart toedraagt. En ze zien het ook meer als een hobby. Velen werken gewoon, naast het schrijven ook nog. Ze schrijven omdat ze het leuk vinden, het verhaal moet hun hoofd uit. Ze schrijven zeker niet om er rijk van te worden. Want dat is bijna onmogelijk. Tenzij je een bestsellerauteur bent. Dan kopen de lezers je boek vaak blind.

Dankbaarheid van hun kant en van de kant van de lezer, dat geeft een heerlijk gevoel!

(Deze blog heb geschreven door veel informatie te krijgen van verschillende mensen, die ik niet bij naam noem. Ik realiseer me, dat het echt voor elke auteur of uitgever anders is.

Maar het is en blijft een feit: het is voor beiden geen vetpot en dat is wat ik even duidelijk wil maken. Want ik maak me zorgen om de auteurs. Het gaat niet om auteurs van de hele grote uitgevers. Want deze heb ik niet gesproken. Ik heb vooral auteurs gesproken uit het fantasy, horror, sf genre).