Nog (zoveel) te lezen….

Als boekenworm is het een bekend fenomeen. De een heeft stapels, nog te te lezen. De ander heeft bergen en mensen zoals ik: kasten vol!

Hoe ga je daar mee om? Hoe schep jij orde in de chaos, van je nog te lezen boeken?

Ik heb al vanalles proberen toe te passen. Nu heb ik mezelf dus een paar regels opgelegd:

1. Ik mag geen nieuwe Nederlandse boeken meer kopen, tenzij het op een evenement is of goedkoop/ tweedehands. Of echt boeken als het een once in a lifetime kans is om zo’n auteur in het écht te ontmoeten.

2. Ik koop geen boeken die ik niet snel wil gaan lezen. Omdat ze anders jaren ongelezen in de kast blijven staan. ( en dat staan er veel hoor).

3. Ik koop boeken via bolcombonnen en dan vooral Engelstalige omdat ze stukken goedkoper zijn. Zodra ik weer een bon verdient heb, mag ik wat uitkiezen. Hierdoor rem je ook de nog meer ongelezen boeken af. Alleen is je verlanglijstje langer en langer aan het worden. Maar wachten loont vaak. Dan zijn veel boeken goedkoper! Ook bestel ik ongeveer 2x per jaar bij boekenkraam Nederlandstalige boeken. (Verjaardag en kerstkadootjes)

4. Geen boeken meer kopen, dat series worden. Pas als de serie compleet is. Vaak zijn ze dan goedkoper, maar heb je het ook compleet. Er zijn uitgevers die zomaar met een serie stoppen, of ineens op een andere stijl over gaan.

5. Ik lees tegenwoordig een paar eigen boeken per maand. De rest recensie exemplaren.

6. Als ik op een moment van mijn eigen boeken denk: dat boek ga ik nooit meer lezen, gaan ze weg. Daar ben ik makkelijker in geworden.

7. Ik koop absoluut geen boeken om te recenseren. Ik koop ze omdat ik ze Móet lezen van mezelf. Een boek waar ik dus dolenthousiast over ben! Ik recenseer wel alles dat ik lees. Maar ga ze niet kopen omdat een auteur of uitgever een recensie van me wil. ( ook niet tegen korting, recenseren doe je wel gratis, maar legt er geen geld bij, het boek is eigenlijk je betaling). Recensies kan men wel altijd bij me me aanvragen. Vaak kan ik geen nee zeggen. ( zeg maar zelden🤣).

8.Ik lees niet digitaal. Dat houdt me gigantisch op. Krijg er zere ogen en hoofd van. Ga ook geen ereader aanschaffen. Het is mijn ding niet. Anders had ik wsl ook nog veel digitale exemplaren om te lezen….🤣

9. Nee leren zeggen. Sommige auteurs of uitgevers sturen ebooks of papieren boeken ongevraagd op. De meeste vragen het eerst. Maar er zijn er, die het meteen opsturen. En dat vind ik best raar. In mijn geval dan ook nog genres die me niet liggen…. Dan zeg ik nee..sorry had het eerst even gevraagd.

10. Doe geen impulsaankopen meer. Zo van: die wil ik ooit lezen. Want anders blijf je met 300+ ongelezen boeken zitten. Kijk maar bij mij in mijn kasten.

11. De meeste boeken lees ik maar 1x, daarna doe ik ze weg. Op mijn gesigneerde Fantasy verzameling na. Een enkele keer gaat er fantasy weg. Maar met thrillers, romans en geschiedenis ben ik vaak aan het opruimen. Herlezen doe ik niet. Een gesigneerd boek, dat ik niet goed vond, doe ik ook weg. Het kan beter naar iemand gaan, die het gaat lezen. Daar zijn boeken ook voor bedoeld he.

Dat zijn dus 11 regels, die ik mezelf heb opgelegd. En het lukt vrij goed. Ik moet toch eens de boeken gaan lezen, die ik koop…. Ik hoop dat het op deze manier werkt.

Het is niet dat ik niets te lezen heb. Ik hoef niets te kopen. Maar het is een verslavend iets: boeken. Toch ga ik proberen me eraan te houden. Dan is het huis niet te klein ook.

Ik ga het testen op de comic con. Want er is daar maar 1 boek, tot nu toe, die ik moet en zal hebben🤣. Maar ik beloof niets, want daar mag het…..

One thought on “Nog (zoveel) te lezen….

  1. Pingback: Nog (zoveel) te lezen…. – Ik hou van Historische, Leerzame boeken en Romans! !!

Reacties zijn gesloten.