Schrijver van de maand November 2019: Robert Bijman

Stel je eens aan de lezers voor.

Mijn naam is Robert Bijman. Ik ben geboren in Amsterdam op 07 oktober 1967 en werk op de afdeling Debiteuren van de Vrije Universiteit. Ik heb een lieve vriendin en een dochter.

Hoe kwam je op het idee om schrijver te worden?

Lange tijd zocht ik naar een manier om de overvloedige creativiteit in me tot uiting te brengen. Toen ik jong was tekende ik veel. Volgde later allerlei toneelopleidingen. Deed vrijwilligerswerk in India en gaf dansles op schooltjes. Ondanks al die creatieve ervaringen, die mij veel voldoening gaven, miste ik toch dat ene onbekende creatieve deel in me dat maar niet kon worden aangeboord.
Tot ik in juli 2005 het boek “the Artist’s way” van Julia Cameron in handen kreeg. Dankzij de inspirerende stukken tekst, de vele schrijfoefeningen en de dagboekachtige ochtendpagina’s deed ik een waardevolle ontdekking. Op een van de vele vroege ochtenden kwam ik erachter dat ik al die tijd een geblokkeerde schrijver was. Er kwam een moment uit de Havo-schooltijd in Emmen in 1984 uit de duistere krochten van mijn psyche naar boven borrelen. Het was tijdens de Nederlandse les. We kregen een opdracht om een stukje dialoog te schrijven om het de volgende dag voor de klas voor te lezen. Nadat ik het had voorgedragen kreeg ik van de leraar de beschuldiging naar mijn hoofd geslingerd dat ik het had overgeschreven uit een boek. Nu zou ik boos worden en hem duidelijk hebben gemaakt dat ik het weldegelijk had geschreven. Maar ik was toen een onzekere puber en ik voelde hoe de wereld onder mijn voeten vandaan werd gehaald. Ik had helemaal niets overgeschreven en werd onrechtmatig van plagiaat beschuldigd. Ik viel in een put van ongeloof en besloot om nooit meer iets te schrijven. Met deze kennis realiseer ik me dat ik toen al een goede schrijver was en werd het mij op die ochtend in 2005 duidelijk dat ik op die jonge leeftijd schrijven al had kunnen zien als mijn ware creatieve uitlaatklep i.p.v. eenentwintig jaar later.
Ik ben Julia Cameron en haar boek dan ook heel erg dankbaar dat ik alsnog de auteur in mij wakker kon maken. In datzelfde jaar kwamen de adembenemende avonturen van Tom Segrijn & Shantea Sotalia tot leven op mijn computerscherm. Sindsdien werd schrijven een serieuze passie die al die jaren in me vast zat gevroren.
Mijn verhaal is uiteindelijk een grote ontdekkingstocht geworden naar een oeroude geschiedenis van diepzeevolkeren die onderdeel zijn van onze wereld.
Hoe was de weg naar het vinden van een uitgever voor je boeken?

De Anumoria initiatie, (toen nog Anumoria) was het eerste manuscript van de Segrijn & Sotalia serie. Ik schreef het af in 2006 en las het met veel plezier elke avond voor aan mijn dochter voor het slapen gaan. Pas drie jaar later besloot ik om het te delen met de wereld en ging ik op zoek naar een uitgever voor mijn boek. Dat was een hele klus. Nederlandse Fantasy was in die tijd niet echt interessant voor de grote uitgeverijen van Nederland. Volgens mij is dat nog steeds het geval.
Anumoria werd destijds door twaalf uitgeverijen afgewezen. In 2010 bracht ik Anumoria uit als een niet geredigeerd manuscript on demand. In 2012 werkte ik fulltime aan het vervolg, de Eldurea deceptie. Samen vormen beide boeken een tweeluik die op de aarde en onze tijdlijn afspelen.
Een jaar later, in 2013, kwam ik in contact met de directeur van uitgeverij Zilverspoor, wijlen Jos Weijmer, die mijn beide manuscripten dolgraag wilde redigeren en uitgeven via Zilverbron. En weer een jaar later was ik na veel hopen, dromen en fantaseren daadwerkelijk een uitgeven schrijver en werden mijn manuscripten professioneel geredigeerd en uitgebracht met hun supermooie covers. En dit jaar ben ik precies vijf jaar een uitgegeven auteur.

Al mijn boeken zijn een mix van Young Adults, Science Fiction (eerder: Social Fiction) en Fantasy. Ik schrijf over hybride wezens. In elk boek behandel ik een wereldberoemd mythisch wezen en verander hem of haar zodanig dat het een hybridewezen is dat perfect past in mijn verhaallijn en fantasie. Mijn eerste boek is gewijd aan de zeemeerminnen en -mannen, maar niet zoals we ze kennen uit de sprookjes van Andersen. Niemand onder water leeft in schelpen. Ze hebben allemaal grote luxueuze huizen. Onder water kunnen de zeemensen half mens half vis en zelfs geheel vis en zeezoogdier zijn. Dat heeft alles te maken met hun ontwikkeling en leeftijd.
Het zeevolk leeft in de diepzeestad Anumoria in de grote Oceaan. Hij bevindt zich in een immense grot op 14 km diepte in de Marianentrog. Het zeevolk kan door hun dubbele persoonlijkheid (zee- en landuiterlijk) zowel in het water als ook op het droge leven.
Mijn Fantasy reeks zal uiteindelijk bestaan uit vijf boeken. De Segrijn & Sotalia reeks bestaat uit twee aparte tijdlijnen. De Anumoria initiatie (2014) en de Eldurea deceptie (2015) behandelen de avonturen van Tom en Shantea die op de tijdlijn van de aarde leven.
Na dit tweeluik ben ik begonnen aan een nieuwe trilogie waarvan FENYX sinds 2017 uit is. In november 2019 is mijn vierde boek met de titel HELYX uitgekomen. En in 2022 wordt het laatste deel LUPYX van de serie verwacht. Omdat mijn debuut zich in het jaar 2022 afspeelt is hiermee een schrijfcirkel voor mij gesloten en wordt het tijd voor nieuwe boeken van mijn hand.