Pepper Kay- Retour Spitsbergen

De proloog, begint meteen kei spannend. Je wilt meteen verder lezen, je moet weten wat er aan de hand is. In het begin van het verhaal is het nog geen echte thriller. Je leert de personages beter kennen en probeert hoogte van ze te krijgen. Dat is in dit geval echt moeilijk, omdat er best vreemde dingen gebeuren. Maar het past helemaal in het verhaal. Het is een beetje mysterieus. Je wilt weten wat er aan de hand is. Knap geschreven. Er heerst een vreemde sfeer, waardoor je verder moet lezen!

Je volgt een paar verhaallijnen. 1 is er van een jongen (Kirill) die gaat wintersporten. Hij verongelukt hierbij ernstig. De andere gaat over Jeremy. Hij komt een oud-klasgenoot tegen, die hem uitnodigt voor een zeiltocht. In eerste instantie heeft hij zo zijn twijfels. Maar zijn thuissituatie is niet erg fijn, dus besluit hij toch dat hij er echt even uit moet. Samen met zijn vriendin Annet neemt hij het vliegtuig naar Spitsbergen. Ze gaan een wandeltocht maken, door het poolgebied. Het zit er vol uitgehongerde ijsberen en andere gevaren. Toch lijkt het ze prachtig en gaan ze samen met een Engels stel en hun gids, de tocht maken naar de plaats, waar het zeiljacht op ze wacht. Deze tocht is echt een groot avontuur, met gruwelijkheden, verdriet, en overlevingsdrang. De spanning komt echt goed naar boven, in deze ijswereld. Je krijgt het af en toe spontaan koud. Het heeft ook een aantal horror scenes. Deze zijn best heftig.

Net als je als lezer denkt te weten, hoe de vork in de steel zit, wordt je weer op het verkeerde been gezet. In het begin dacht ik echt, dat ik in een standaard thriller was beland, maar niets is minder waar! Hij werd erg spannend. Het einde is erg spannend en ik zag het niet aankomen.

De schrijfstijl is heerlijk. Maar dat ben ik gewend van deze auteur. Toch is dit haar eerste echte thriller. Ze schreef hiervoor vooral fantasy en SF detectives. Dus dit is echt een goed thrillerdebuut!

Wel vond ik Jeremy net iets te goedgelovig. Als je zo’n klasgenoot toch niet echt herkent…Ga je dan echt met zo’n persoon op reis? Als je vermoedens hebt, dat er iets niet in de haak is… Waarom ga je er dan toch mee door? Dit gevoel kon ik moeilijk van me afzetten.

Toch geef ik het verhaal 4 ****, omdat het erg origineel en spannend is.

Advertentie