De boekenwereld van: Conny

De boekenwereld van Conny Schelvis

Ik ben Conny Schelvis, 49 jaar, getrouwd en 1 dochter van 16 jaar. Fulltime werkzaam /studeren in de ouderenzorg en leesverslaafd…. Ik lees, blog, lees, schrijf recensies voor Boekenbijlage en Kinderboeken&Y.A en maandelijks een gastrecensie voor de blogs voor Tazzy.

1. Waarom lees je graag?
Enerzijds om te ontspannen, even weg van de perikelen van het dagelijks leven door mijn even te verliezen in een andere wereld, een ander verhaal. Aan de andere kant lees ik ook heel veel wat gerelateerd is met mijn werk in de ouderenzorg en mijn studie (verpleegkunde) om bij te blijven en alert te blijven over nieuwe inzichten in mijn vakgebied.

2. Wat voor genres, lees je het liefste?
Thrillers, horror, korte verhalen, waargebeurde verhalen en jeugdboeken. Je kunt beter vragen wat ik liever niet lees dan is het rijtje voor een ‘alles-lezer’ veel korter…

3. Maak een boekentop 5, en vertel erbij waarom juist dat boek zo goed is?
Dat is een lastige…. Maar goed in willekeurige volgorde:
-Gormenghast van Melvyn Peake. Trilogie van een meesterverteller. Deze boeken lieten mij de wereld van de fantasy kennen. Ik zag een stuk op de BBC en heb toen meteen het boek aangeschaft. Moest een eeuwigheid wachten op de Nederlandse vertalingen maar ik vond het de moeite waard. Beeldend beschreven waarbij je jezelf in het verhaal ziet lopen. Beter dan Tolkien (voor mij dan).
-Bloedwetten van Sophia Drenth mogen echt niet ontbreken. Ik hou van haar schrijfstijl waarbij ze geen blad voor haar mond neemt maar waar wel alles in het verhaal past. De ontmoeting met de Ath’vacii hebben een nieuwe wereld opengegooid waar je zeker meer van wilt proeven.

-Eden van J. Sharpe was mijn kennismaking met deze top auteur ! Ondertussen zijn boeken verslonden en ze zijn stuk voor stuk bijzonder. Mysterie, fantasie, vleugje horror met een enorme spanningsboog zorgen er voor dat ik zodra ik begin ik niet meer kan stoppen met lezen. Als een auteur dat voor elkaar krijgt…..

-maar je ziet er helemaal niet autistisch uit van Bianca Toeps is het verhaal van Bianca zelf. Ze legt uit wat autisme is en inhoudt en hoe zij zich in het dagelijkse leven staande houdt en waar ze tegen aan loopt. Omdat mijn dochter in 2018 de diagnose kreeg ben ik begonnen met het verslinden van boeken over dit onderwerp. Het mooie van dit boek is dat het door een jonge meid is geschreven en bij mijn dochter veel herkenning gaf waar ze echt steun aan had/heeft en ik ook. Het is toegangelijk en open geschreven en eigenlijk voor iedereen een must read om meer te weten te komen over autisme en hoe er mee om te gaan

-De Wolffs Bestiarium van Martijn Adelmund en Maarten de Wolff is natuurlijk geen verrassing dat ie in mijn top vijf staat. Het boek waar ik zolang naar uitkeek bleek bij het lezen, bekijken, bewonderen en verwonderen een leeservaring op zich. Een boek wat zich nog regelmatig laat oppakken om door te bladeren. Ik heb de luxe hand gebonden versie en het is een juweeltje om te bezitten maar zeker ook om te lezen.

4. Hoeveel nog te lezen boeken heb je?

Net als Tazzy ben ik gestopt met tellen. Ik heb nog een bescheiden drietal aangevraagde recensie exemplaren en nog een stuk of vijftien (denk ik) niet aangevraagde recensie exemplaren liggen. Daarnaast heb ik een boekenkast van zes planken hoog vol gestouwd met nog te lezen boeken. Ik gok het op een kleine 400 boeken? Ik ga ze niet tellen ook want in de tussentijd kan ik ook weer verder lezen.
Het idee is er wel om in mijn vakantie weer eens kritisch door die berg te gaan. Heb ik vorig jaar kerst ook gedaan en toen toch zomaar een tas ongelezen boeken weggegeven. (vond ik heel knap van mezelf)

5. Hoe sorteer jij je boeken in je kast(en)?
Op moment door tijdgebrek is het een chaos. Maar in principe op genre en dan op achternaam auteur.

6. Welk boek kon jou echt niet bekoren?
Ook dat zijn er denk ik meerdere. Doordat ik recensies schrijf lees je wel eens buiten je comfortzone en dat geeft leuke en minder leuke verrassingen. Het boek ‘zaden der hoop van Owan Drake was niet mijn ding. Fantasie met veel, naar mijn overbodig, grof taalgebruik wat niet relevant is voor het verhaal . Een houterige schrijfstijl en voor mij geen prettige opbouw. Hoe zeggen ze dat ? Hoop geblaat en weinig wol ? In ieder geval een boek wat ik niet zou aanraden te lezen.

7. Heb je instagram/ blog/ twitter/ Facebookgroep?
Instagram conniesboekkies
Facebook conniesboekkies
Twitter Conny Schelvis-Mens
Blog http://www.conniesboekkies.wordpress.com
Hebban Conny Schelvis
Pinterest Conny Schelvis-Mens (al is die pagina behoorlijk slapend)
8. Welk boek was je favoriet, toen je klein was?
Hoe klein ? Puk en Muk toen ik in de onderbouw basisschool zat.
Preussler “ meester van de zwarte molen’ en Jan Terlouw “koning van Katoren.

9. Lees je ook in andere talen? Zo ja, welke?
Engelstalig

10. Wat is de mooiste boekencover ( als je er niet uitkomt, mag je er meerdere noemen).

Voor nu? ‘De Wolffs bestiarium” gewoon omdat ik zo geniet van de illustraties van Maarten de Wolff

11. Favoriete auteur(s)?

Boudewijn Büch, J. Sharpe, Sophia Drenth, Neal Shusterman, Tom Thys, en ach dat rijtje kan veel langer.. Ik ben nooit zo van de fandom dat ik zwelg bij 1 bepaalde auteur.. en het rijtje kan volgende wee zo weer anders zijn. Wel heb ik dat ik snel een boek oppak als ik al iets goeds van die auteur gelezen heb.

12. Ga je graag naar boekenevementen? Zo ja, waar ben je dan allemaal al geweest?
Niet meer zo vaak als vroeger. Ik werk nu fulltime en volg er ook nog een studie naast dus aan tijd heb ik wat dat betreft een chronisch tekort. Ik ga al een tiental jaren naar Castlefest en ben ook naar Haunted Castle geweest waar altijd een schrijverstent is. Op Castlefest was ook de boekpresentatie van het eerste bloedwetten boek van Sophia Drenth. Verder ben ik naar boekpresentaties geweest van Tosca Menten toen mijn dochter ambassadeur was van haar boeken. Ook andere boekpresentaties/lezingen meestal in de regio probeer ik wel te bezoeken. Ook ben ik een keer met mijn dochter naar een boekenfestijn geweest in het kinderboekenmuseum in Den Haag dat vond ik heel leuk om mee te maken, al was het super druk en bezochten we de Harry Potter tentoonstelling in Utrecht. Helaas was dat erg klein en overhyped… Ik krijg geregeld leuke uitnodigingen maar moet helaas veel afslaan vanwege gezin, werk en studie maar wie weet komt die tijd wel weer om dat soort leuke dingen weer op te pakken.

13. Zou jezelf een boek willen schrijven, of heb je dat al gedaan?

Nee hoor die ambitie heb ik niet. Soms denk ik wel eens tijdens het lezen, dat zou ik ook wel hebben kunnen doen maar ik begin er niet aan. Ik denk dat je alleen een boek moet gaan schrijven als je weet dat er iemand op jouw verhaal zit te wachten. En wie wacht er nu op een verhaal van mij? Dus inderdaad laat mij maar lekker lezen !

14. In welke wereld ( uit een boek) zou jij wel eens een kijkje willen nemen?
De wereld van Terra Fabula !!! ( boeken van Peter deWillis, Harry Potter eat your heart out dit is veel leuker)

15. Wil jij 1 of meerdere foto’s laten zien, van jezelf of je boeken( kast) en er uitleg bij geven evt.
-Foto van de boeken top vijf
-foto van bestiarium : mooiste cover
-foto met Peter de Willis

-foto van Pepper Kay
-foto met Sophia Drenth
-foto van Castlefest.