Gastrecensent Conny Schelvis-Mens over: 2020, kamp Alpha, de pest meester

Titel 2020 Kamp Alpha-de Pest Meester
Auteur Suzanna Esther

Uitgeverij Poseidon Uitgevers

Isbn 9789090331737

Suzanna Esther is auteur, columnist en publicist. Ze heeft altijd een passie voor taal gehad en deed een studie Literatuurwetenschap en later studeerde zij Psychologie. In 2017 verscheen de roman ‘ wervelstof’ en een jaar later ‘ de stem’. Die laatste titel heb ik met plezier mogen lezen. Nu is er ‘2020 Kamp Alpha- de Pest Meester’ een literaire thriller. De basis van het verhaal was een kort verhaal uit 2017.
Het boek verscheen in mei toen Nederland ( en de wereld) vol in de ban was Covid19. De wereld op zijn kop net als in dit verhaal maar daar houdt ook wel elke vergelijking mee op.

Inhoud:

Als in Nederland een mysterieuze bacteriële infectieziekte uitbreekt gaat de overheid naarstig op zoek naar een zondebok. Hun theorie is dat deze infectie wordt veroorzaakt door dieren, met name huisdieren. Doordat de ziekte snel wordt verspreidt wordt het houden van huisdieren verboden. Het zet de maatschappij op zijn kop en er komt een tweedeling in het land. Degenen die kosten wat kost de ziekte buitenhuis willen houden en de dierenliefhebbers waarvoor een dierenleven ook telt. Waar het huisdier onderdeel is van het gezin of zelfs de enige vriend de ze hebben.
Warner Rosenboom is laborant en net klaar met zijn studie. Hij heeft echter een ander idee over deze infectie. Hij moet zijn monsters overdragen maar besluit naar de pers te stappen en dat wordt hem niet in dank afgenomen. Dit betekent zo goed als het einde van zijn loopbaan nog voor deze van start is gegaan. Maar later weet iemand hem te vinden en doet hem een aanbod wat hij niet kan weigeren.
Sophie Duval is tandheelkundige maar raakt haar baan kwijt. Ze is ook actief in de politiek en haar ideeën vormen de basis van een nieuwe politiek partij die snel groeit en een hard regime hanteren. Haar politieke voorkeur staat lijnrecht tegenover die van haar vriend Arjen, een hondenliefhebber.

Het dagelijks leven wordt met de dag slechter. Vooral voor degene met huisdieren. Mensen zijn achterdochtig, verlinken de dierenliefhebbers. Mensen verdwijnen en worden zo gezegd in quarantaine gezet omdat ze een dier hebben of er mee in aanraking zijn geweest. Dieren worden in beslag genomen en afgemaakt. Er zijn heuse razzia’s om dit te bewerkstelligen. En dan is er het verzet die mensen helpt onderduiken met hun dier.
Arjen Terlinden besluit deze stap te maken met zijn hond. Ook Lisette Jaring, een jonge vrouw die op straat leeft met haar fret meldt zich aan om onder te duiken. Al snel blijkt het onderduikadres meer op een kamp voor gedetineerde en besluiten Arjen en Lisette hun eigen lot te bepalen en ze vluchten weg uit het kamp, met hun dier. Hun vlucht is uiteraard niet zonder hindernissen, gruwelijke ontdekkingen maar ze willen kosten wat het kost overleven.

Al eerder heb ik kennis mogen maken met de vermakelijke vertelstijl van deze auteur. Ze weet een verhaal toegankelijk neer te zetten en makkelijk leesbaar met genoeg tempo om de lezer te blijven boeien. Pluspunten bij dit verhaal vind ik dat de spanning die je in een thriller hoopt te vinden zeker aanwezig is. Het beklemmende gevoel die de personages hebben bij het verzetskamp is goed weergegeven en de gruwelijke daden in het verhaal goed beschreven op een realistische manier. Door te wisselen van perspectief krijg je een beter beeld van wat er speelt en in de extreme denkwijze van karakters die lijnrecht tegenover elkaar staan. Ik kon zelfs begrip opbrengen voor beide partijen.

Naast de realistische beschrijvingen is het onderwerp, zeker in deze tijd, ook wel iets wat de lezer scherp houdt. Had het boek in een andere tijd uitgebracht had je het als lezer zeker anders beleeft. Uiteraard is het niet te vergelijken met Covid19 maar de stress, de complottheorieën, de sociale controle en de gevoelens van onmacht, opstand en frustratie hebben toch wel raakvlakken met de emoties van de personages in het boek.
Daarnaast kan dit feit zich ook tegen het boek keren. Dat dit verhaal al jaren in de pen zat weet de gemiddelde lezer niet en ze zouden kunnen denken dat de inspiratie uit de Covid19 ellende komt en door de corona-moeheid laten ze het boek dan links liggen.

Terug naar het verhaal. De personages worden goed uitgewerkt. Keuzes die ze moeten maken, hoe ze elkaar ontmoeten of juist verlaten klopt in het totaal plaatje. Al zijn er wel een paar ‘figuranten’ die wat vreemd reageren naar mijn idee, maar tja, onder de omstandigheden van zo’n kamp zal iedereen denk vreemd reageren.
Persoonlijk vind ik het jammer dat de rol van Warner Rosenboom niet wat groter is gemaakt. Ik had dit wel verwacht. Wat dat betreft had misschien het verhaal wat beter gedoseerd kunnen worden. Er is een aanloop naar de vlucht van Arjen en Lisette, een lang stuk over hun verblijf in het kamp en hun vlucht om vervolgens aan het einde een sprint te trekken terwijl het einde juist zoveel ruimte biedt om dieper op de zaken in te gaan en het net even gruwelijker en spannender te maken. Het einde was voor mij goed maar net niet perfect omdat het voor mij gevoel ‘plots’ af moest zijn. Had de aanloop naar die laatste alinea langer geweest had het zo mooier zijn afgesloten. Al zou je kunnen twisten over een open einde…

Kortom een psychologische, realistische thriller die je als lezer meeneemt naar een bizarre wereld die zomaar werkelijkheid zou kunnen zijn.

Ik geef dit boek een kleine vier sterren omdat ik eigenlijk vind dat het einde wat meer ruimte verdient.

Conny Schelvis

Advertentie

One thought on “Gastrecensent Conny Schelvis-Mens over: 2020, kamp Alpha, de pest meester

  1. Pingback: ” 2020 Kamp Alpha- de Pest Meester “Suzanna Esther | conniesboekkies

Reacties zijn gesloten.