Ahmet Chakioglou – De korf

Deze prachtige hardcover neemt je mee naar een dystopisch stukje Nederland. De wereld, zoals wij hem kennen, is verwoest. Een stuk van Nederland is bewaard gebleven, door een beschermende koepel. De bewoners kunnen niet meer naar buiten, ze moeten er het beste van maken. Ze lijken het goed voor elkaar te hebben, todat er op een dag een portaal opent en een van de hoofdpersonages (: Zilver) meeneemt. Hij komt terecht in een wereld, die heel erg vreemd en beanstigend is. En het is 5 jaar later, hij is in de toekomst terecht gekomen. Iedereen uit zijn verleden is veranderd, wat heel gek is, want voor hem voelt het niet als 5 jaar, maar als een uur. Ze zijn het er over eens, dat Zilver terug moet naar het verleden. Hij moet proberen om deze vreselijke toekomst te voorkomen.

Het is een goed debuut, met genoeg spanning. Het is origineel, maar heeft ook dingen waarbij ik bijvoorbeeld aan Under the dome moest denken. Maar ook de serie van vroeger: Sliders. Maar het verhaal is uniek op zijn eigen manier.

De verhaallijn van Zilver vond ik erg aangrijpend. Maar ook die van Hazel. Van hem kreeg ik steeds andere gevoelens, hij is een personage, dat je begrijpt en kwaad maakt tegelijk.

Je moet wel echt, de tijdlijn in de gaten houden. Deze is erg belangrijk voor het boek en loopt niet van toen naar nu. Je gaat heen en weer. Sommige dingen begrijp je later in het boek wat beter. De auteur neemt je namelijk stap voor stap mee heen en terug. Dus je moet je koppie er wel bij houden, anders kan het misschien een beetje verwarrend zijn. Je hebt als lezer veel vragen, maar de auteur bouwt het goed op, zodat je steeds nieuwsgieriger wordt. Je wilt de personages echt leren kennen. En dat doet hij op een originele manier.

Deze wereld, waarin tijd meer is, dan een begrip, is origineel bedacht.

Het leest behoorlijk vlot en geeft je het idee, dat deze toekomst, waar zou kunnen worden. Het voelt echt aan. Het speelt ook behoorlijk met je gevoelens en gedachten. Soms zijn de zinnen erg lang, maar het leest lekker vlot, dus daar merk je weinig van.

De titel gaat duidelijk worden. Het einde is vrij open. Dus er komen nog meer boeken aan. Dit is de eerste van een duologie. Ik kijk ook echt uit naar het volgende boek, omdat ik zo graag wil weten, hoe het verder gaat. Deel 1, is nog maar het begin.

Ik geef dit boek 4✴✴✴✴