Gastrecensent Conny Schelvis-Mens over: Wat als..

Titel Wat als..
Auteur Jozephina van Es
Uitgeverij Aspekt
Isbn 9789463388900

“ Wat als.. “ is het debuut van onderneemster Jozephina van Es. Het is een literaire thriller met een uitnodigende titel. Het begin van een vraag die gedurende het verhaal continu gesteld zou kunnen worden. Een verhaal wat niet alleen dit als titel draagt maar er ook mee afgesloten kan worden. Maar ja, als je alles van te voren weet..

Hoofdpersonage is Tessa Mulder. Ze is getrouwd, twee kinderen, een gelukkig en onbezorgd leven. Ze heeft een fijn huis en veel vrienden om zich heen. Haar leven krijgt een andere wending als haar moeder ongeneeslijk ziek blijkt en na haar overlijden er een brief ligt. Een brief aan haar die ze nooit had gekregen maar nu per ongeluk in haar handen krijgt. In deze brief staat een familie geheim, een geheim over haar verleden. Een geheim in de vorm van een persoon. Ze wil dit geheim ontrafelen en de persoon in kwestie komt in haar leven. Dit heeft gruwelijke gevolgen voor haar en haar gelukkige gezin. Hij weet namelijk iets van haar en gebruikt dit tegen haar waardoor ze klem komt te zitten en geen uitweg meer weet.

Het verhaal zit goed in elkaar. Het begint met een overpeinzing van Tessa die daarna de boel op een rij zet en de lezer meeneemt in haar verhaal. Wat haar is overkomen in de afgelopen periode tot het moment waarop het verhaal begint. Door deze vertelwijze is er alle ruimte om uit te wijden naar de lezer toe zodat die alle nodige informatie krijgt die nodig is. Dit alles in korte en bondige hoofdstukken neergeschreven. In toegankelijke taal in korte zinnen. Geen overbodige details gewoon wat je moet weten en in makkelijk bewoording.
Hierdoor zal het boek een groot publiek dienen die liefhebber zijn van makkelijke thrillers.
Denk hierbij aan onder andere aan de boeken van Suzanne Vermeer en Linda van Rijn. Boeken die garant staan voor een paar uur leesplezier met een tikje voorspelbaarheid maar wel met de nodige spanning. Hoewel dader en slachtoffer bekend zijn weet de auteur de spanning op te bouwen en klopt het verhaal. De lijnen lopen goed in elkaar door en hoewel je hoopt op een goede afloop ( wat meestal het geval is in dit soort boeken) blijft het tot het laatst wel verborgen hoe het nu echt zal eindigen met Tessa en haar gezin.

Kortom een aardig debuut wat prettig leest. Persoonlijk had het van mij wat spannender en origineler gemogen maar ik heb zeker leesplezier aan het boek mogen beleven.

3 sterren

Conny Schelvis