Gastrecensent Conny Schelvis-Mens over: Zoutzuur

Titel zoutzuur
Auteur Peter J.L.M. Bernink
Uitgeverij Palmslag
Isbn 9789493059306

Peter J.L.M. Bernink is na zijn studie geneeskunde gepromoveerd en cardioloog geworden. IN 2014 verscheen zijn eerste thriller over neuroloog Koch en deze titel is nummer zes van zijn hand. Alle titels zijn in dezelfde stijl , met dezelfde hoofdfiguur en veelal dezelfde bijfiguren. Ze zijn zelfstandig te lezen en Koch heeft, als buitengewoon adviseur van de politie, zijn handen vol om bijzondere politiezaken tot een goede oplossing te brengen.

In dit verhaal draait alles om een gruwelijke moord die zich afspeelde in 1994. De 24 jaar oude Doortje wordt vermoord, overgoten met zoutzuur en levend begraven. De dader wordt nooit gevonden en de zaak belandt als een ‘ cold case’ op de plank. Haar ouders laten het er niet bij zitten en vragen Koch of hij de zaak wilt bekijken. Ze geven hem een klassenfoto waarop blijkt dat Doortje en hij er samen op staan. Dit besluit hem om de zaak kritisch te bekijken. In 2004 blijkt er echter een zo goed als identieke moord te zijn gepleegd en zelfs een derde moord volgt. Wederom zijn de slachtoffers met zoutzuur overgoten waardoor ze gelinkt worden aan elkaar. De speurtocht naar de moordenaar brengt Koch in de wereld van cybercrime, identiteitsfraude en afpersing. Het brengt hem zelf ook in gevaar als de moordenaar hem als volgende doelwit ziet.

Allereerst vind ik de cover bijzonder en goed gekozen. Je ligt als ware zelf in een gat in de grond en boven zie je een schep die de kuil gaat vullen met aarde. Dat geeft al een beetje een sinister gevoel weer. Bij het lezen van de achterflap is daar de belofte van gruwelijke moordslachtoffers, een seriemoordenaar en een link naar cybercrime en het darkweb. Tel daarbij op de vorige boeken die ik met plezier van deze auteur heb gelezen dus dook ik vol goede moed in deze thriller van zijn hand.

De opzet van het boek is net als zijn voorgaande boeken van dezelfde layout. Het boek beslaat drie delen en voorafgaand een flinke lijst met namen van personages die voorkomen in het verhaal. Dit zijn er best veel (waarbij ik mij afvraag of het niet iets minder zou kunnen ). Persoonlijk denk ik dat zo’n lijst afschrikt. Ik sla hem meteen over. Een goede schrijver introduceert zijn personages en dan is zo’n lijst overbodig. Bovendien kan ik het wel lezen maar al die namen blijven toch niet hangen. Van mij mag dit echt weggelaten worden.

Vervolgens gaan we van start met een proloog waarin we de moordenaar vast ontmoeten en ben ik zeer benieuwd hoe het verder zal gaan. De moordenaar is van het precies plannen en uitvoeren ( alle details worden goed omschreven) en dat krijg je als lezer mee doordat de hoofdstukken over de moordenaar en de het speurwerk elkaar afwisselen. Hierdoor is er een prima spanningsopbouw en lees het prettig weg. De auteur weet zijn verteltempo af te wisselen waardoor je niet in een rotvaart door het verhaal gaat en weet de lezer bij de les te houden.

Helaas valt de auteur in zijn verhaal af en toe in de herhaling en wordt er soms terugverwezen naar vorige boeken wat niet echt noodzakelijk is en voor wat vertraging zorgt. Ook worden op deze wijze soms personages geïntroduceerd waarbij ik wel eens dacht “dat weet ik nu wel “ omdat ik zijn vorige boeken ook had gelezen. Verder worden deze karakters wel goed uitgewerkt.

De vertelstijl is prettige en leest vlot, ondanks bovengenoemde herhalingen.
Het verhaal is origineel maar bij sommige stukken niet geheel geloofwaardig. Maar dan bedacht ik mij dat dat ook niet hoeft. Het is immers een fictief verhaal. Als de auteur je weet te boeien en je mee kan nemen in zijn verhaal is dat prima.

Ik vind de boeken van Bernink prettig leesvoer. De link naar de medische wereld, die als een rode draad wel door alle boeken heen zitten, vind ik erg leuk en maken de boeken hierdoor net even origineler dan andere thrillers. De insteek van dit verhaal is iets meer gruwelijker dan zijn vorige werk. Mede door de details van deze moorden. Het houdt je als lezer scherp en de auteur laat zien dat hij zich blijft vernieuwen in zijn verhalen ook al blijft zijn hoofdpersonage dezelfde.

Conny Schelvis
4*

Advertentie

One thought on “Gastrecensent Conny Schelvis-Mens over: Zoutzuur

  1. Pingback: wrap up januari en leesvoornemens februari | conniesboekkies

Reacties zijn gesloten.