Gastrecensent Conny Schelvis-Mens over: Mary Copeland 1 en 2

Titel Mary Copeland, victoriaanse detective deel 1 en 2
Auteur Robbert Jan Swiers
Uitgeverij Aspekt
Isbn 9789463385053 ( deel 1) 9789463388696 (deel 2)

Robbert Jan Swiers schreef in de meest uiteenlopende genres. Van kinderboek tot roman. Hij werkte mee aan verschillende taal- en geschiedenismethodes. Hij is actief in de kunst en cultuur sector en waagt zich met de Mary Copeland serie aan de detective.
Inmiddels is het derde deel verschenen maar aangezien die nog op mijn ‘te-lezen-stapel’ ligt beperk ik mij tot de eerste twee delen.

Mary Copeland is een (zeker voor die tijd ) vooruitstrevende dame en speelt zich af in de late negentiende eeuw in London. Zij woont in London bij haar oom en tante en werkt als detective voor Scotland Yard. In die eeuw was het voor een vrouw onmogelijk om een maatschappelijke functie uit te voeren , en zeker het werk wat Mary doet, dus moet ze haar werk in anonimiteit doen. Ze krijgt alle mogelijkheden en middelen van de chef van Schotland Yard, waar zij onder valt , maar niemand neemt de verantwoordelijkheid op zich en uiteraard zijn er zat mannen die haar tegenwerken. Mary heeft echter snel een vast team om haar heen die haar helpen bij het oplossen van de, soms zeer gruwelijke, moorden waar zij voor gevraagd wordt. Elke bundel bevat vier losstaande verhalen, elk verhaal over een zaak waar Mary onderzoek naar moet doen én elke titel verwijst naar een kunstwerk met die titel. Dat laatste is een leuk extra detail.

De auteur heeft een prettige vertelwijze en oog voor details. Al snel zie je de straten van Londen voor je in een tijd waar Jack the Ripper net heeft rond gedwaald. De verwijzing in het begin van de bundel naar deze zaak zet je als lezer meteen neer in het juiste tijdsbeeld. Het is mij dan nog een beetje onduidelijk waarom de chef van Scotland Yard juist Mary de gelegenheid geeft zich te laten ontpoppen tot meesterspeurder maar dat maakt voor het verhaal verder niet zoveel uit. Door de verwijzingen naar kunstwerken te gebruiken werd ik al snel getriggerd deze schilderijen op te zoeken ( lang leve het internet want daar heb je de afbeelding binnen een paar tellen om naast je boek te houden). De details van deze kunstwerken kloppen met het verhaal en geven een originele invalshoek van het geheel.

De korte verhalen ( vier per bundel) zijn stuk voor stuk zelfstandig te lezen. Per verhaal een goed afgesloten geheel. Wat jammer is dat er geregeld wordt uitgelegd dat Mary in Londen woont bij haar oom en tante, wat haar hobby’s zijn en wat voor functie zijn bekleedt. Na drie verhalen weet ik het wel en wil ik eigenlijk niet meer dat hier tijd aan besteedt wordt. Ik snap wel dat als je het verhaal voor het eerst leest dit soort informatie prettig is maar het hoeft in een bundel niet terug te blijven keren. Het vertraagt en als het er al dan in moet dan mag het heus wel wat ingekort. Niet in elk verhaal is al die informatie relevant.
Daarnaast is het leuk dat de auteur voor een pittige dame heeft gekozen, die goed wordt neergezet. Het tempo in de verhalen is goed en de vertelstijl is eenvoudig en prettig leesbaar. Hoewel hier een daar voorspelbaar is de weg die Mary afloopt tot aan de ontknoping prima gedoseerd en omschreven.

Robbert Jan Swiers weet hoe je een kort verhaal krachtig en bondig kunt neerzetten en de aandacht van zijn lezer te behouden. Zelfs als je als lezer soms al snel weet wie de dader is, is het niet vervelend om samen met Mary naar de ontknoping toe te gaan.

3sterren

Conny Schelvis

Advertentie