Schrijver van de maand Juni 2021: Esmeralda De Vries

Beste lezers en liefhebbers,
Vorige week hebben jullie Achon ontmoet aan het begin van zijn avontuurlijke ontdekkingstocht. Als je dat deel nog niet hebt gelezen raad ik je aan om dat eerst te doen.

Mijn naam is Esmeralda de Vries, schrijver van het boek Sansaar. De Hoeders. Aan het einde van dit deel 2 vertel ik je iets meer over mijzelf en waar ik door geïnspireerd wordt. Maar eerst gaan we terug naar het verhaal.

Achon heeft onderdak gevonden. Hij woont in een oud pand, verborgen in een met stoom gevulde smalle donkere steeg. In dit gedeelte van de stad lijkt de tijd stil te staan.
De goeiige huisbewaarder Maurice laat hem kennis maken met bejaarde medebewoonster Antoinette waarmee Achon de gang op de begane grond deelt. Al gauw komt hij er achter dat de gang niet het enige is dat hen verbind.

~

‘De tunnel in je kamer is een van de best bewaarde geheimen in deze wereld, Achon. De aanwijzingen van je opa moesten subtiel zijn, zodat een ander niet bij toeval deze plek zou ontdekken. Het uiteinde van de tunnel geeft toegang tot een andere wereld. Het is een andere dimensie waar mensen in deze wereld, de wereld die jij kent, zich niet van bewust zijn. Zoals ze zich trouwens van zoveel dingen niet bewust zijn,’ mompelde ze erachteraan. ‘Je kunt er niet zomaar naartoe. Het vereist dat je op dezelfde frequentie komt als die wereld. Simpeler kan ik het niet uitleggen.’
Achon knikte en zweeg.
‘Jij bent hier geboren, Achon,’ ging Antoinette verder, ‘maar je ouders en grootouders komen daarvandaan. Al eeuwenlang wisselen beide werelden afgevaardigden uit. Speciale gezanten die aan de andere kant iets kunnen bijdragen aan de Balans.’
Achon fronste. Het was lang geleden dat hij iemand over zijn ouders had horen spreken. Op de universiteit hadden klasgenoten soms naar hen gevraagd, maar hij wist het onderwerp altijd te ontwijken.
Achon schudde de gedachte aan zijn ouders van zich af. ‘De Balans?’ vroeg hij.
Hij wilde niets liever dan Antoinette geloven. Haar verhaal bevestigde het gevoel dat hem al jaren tergde, maar dat hij niet kon verklaren. De wereld waarin hij leefde voelde eentonig, triest en mistroostig. Hij voelde zich een eenzame vreemdeling en dat gevoel was alleen maar sterker geworden toen zijn grootouders van de aardbodem waren verdwenen. Hij had altijd het idee gehad dat er meer was. Hij kon niet accepteren dat het leven niet meer was dan eten, drinken en voortplanten. Maar hoe meer hij zocht naar betekenis, hoe eenzamer en nuttelozer hij zich ging voelen en hoe meer de kracht van zijn geest leek af te nemen.
Antoinette slaakte een zucht en keek naar de grond. ‘Ik weet dat je veel vragen hebt, Achon, maar er zijn anderen die je veel beter uitleg kunnen geven over de Balans. Het enige wat ik je mee kan geven is dat het realiseren van de juiste Balans betekent dat je moet loslaten. Er is alles aan gedaan om je het zelf te laten ontdekken. Je weet dat de andere wereld bestaat, want je bent halverwege geweest. Nogmaals, om verder te kunnen zal je afscheid moeten nemen van deze wereld.’
Achon zweeg en dacht na. Ik sta hier in het pak van een vermiste piloot met een oud vrouwtje te praten over een wereld in een andere dimensie. Ik hoor waarschijnlijk thuis in een gesticht, dacht hij. En zij ook.
‘Ik heb je gewaarschuwd,’ zei Antoinette.

Op de gang klonk gestommel. Er werd driftig op de deur geklopt.
‘Anne… er is niet veel tijd,’ klonk het uit de gang.
Antoinette schuifelde naar de deur en deed open. Maurice leunende hijgend op zijn zwabber voor de deur. Hij keek zenuwachtig naar Antoinette en veegde het zweet van zijn vuurrode voorhoofd.
‘Hoever ben je?’ We kunnen niet veel langer wachten. Ze zeggen dat het vanavond moet!’
Even keek hij de kamer in en toen zag hij Achon staan in zijn vliegpak. Een brede glimlach verscheen op het gezicht van de conciërge.
Het volgende moment keek Maurice Antoinette weer strak aan. ‘Vanavond!’ herhaalde hij en hij griste de krant die hij haar eerder had gegeven van tafel.
Antoinette knikte en trok de krant weer uit zijn handen. ‘Start de voorbereidingen,’ zei ze kort.
Maurice knikte driftig en voor het eerst liet hij zijn zwabber achter in de gang. Achon hoorde de wenteltrap kraken. Niet lang daarna klonk een schel gekrijs van schurend metaal.
Achon keek schaapachtig naar Antoinette. ‘Wat is er zo dringend?’
Antoinette gaf hem het krantenartikel.

Lichaam directeur jaar na vermissing teruggevonden in Zwitserse Alpen.

Achon las de krantenkop een paar keer en keek naar een foto van het plaats delict. In de kantlijn was een kleine pasfoto geplaatst van het slachtoffer. Achon herkende onmiddellijk de lange rechte neus, het smalle gezicht en de opgetrokken wenkbrauw.
‘Ik ken die man,’ fluisterde Achon. ‘Maar wat heeft hij hiermee te maken?’
‘Alles,’ siste Antoinette terwijl ze zo vlug als haar botten het toelieten naar de muur liep en de oude foto uit haar vliegtijdperk als een deurtje omklapte. Achter de foto was een draaischijf verborgen. Tot Achons verbazing draaide Antoinette er niet aan, maar haalde ze de hele schijf los van de muur en verborg die in haar schoudertas, die ze stevig aan haar lijf vastsnoerde.
‘Kom mee,’ commandeerde ze. ‘Je hebt Maurice gehoord. Het moet vanavond gebeuren.’

~

Wat er die avond moet gebeuren en hoe het verder gaat lees je volgende week.

Inspiratie voor worldbuilding
De inspiratie voor de setting van Sansaar. De Hoeders komt voor een groot deel uit de gamewereld. Ik hou enorm van de mysterieuze Steampunk fantasy sfeer in games als Myst en Riven. Het leven van Achon speelt zich vooral ‘s nachts af. Hij voelt zich het meest op zijn gemak op slecht verlichte plekken waar hij niet opvalt en zich gemakkelijk kan verschuilen.
Niets is meer vanzelfsprekend als Achon de wereld van Sansaar ontdekt. Overal kan een aanwijzing liggen en gaandeweg verzameld onze vriend hulpmiddelen die hem later goed van pas komen. Dit laatste is geïnspireerd op het tech-tree mechanisme dat veel in bordspellen wordt gebruikt zoals een van mijn favorieten; the 7th Continent.

Wil je meer weten over mij en hoe het verder gaat met Achon, hou deze plek dan in de gaten. Wie weet krijg jij ook een aanwijzing.
Sansaar. De Hoeders is te bestellen via de boekhandel of via Bol.com