Johan Klein Haneveld- De groene toren

Als je in de groene toren woont, heb je het goed voor elkaar. Je kunt eigenlijk alles krijgen wat je wilt, van eten tot kleding. De bewoners beslissen overal in mee. De meerderheid maakt uit wat er belangrijk is en wat niet. Wijkt je mening af…..Dan zit je in de problemen. Je kunt dan punten kwijtraken. Sta je in het groen is er niets aan de hand. Maar raak je in het geel, moet je echt op je tellen passen. Mensen worden dan uit de toren gezet. Het leven buiten is bikkelhard en je moet werken tot je er bij neervalt.

Het is een verhaal dat een beeld schept over een toekomstig Nederland. Maar wil jij wel altijd met de stroom mee gaan? Doen, wat men van je verwacht? Of wil je je eigen mening geven? Zoals altijd geeft de auteur je weer veel stof tot nadenken.

De belangrijkste boodschap in het boek is: Dat je jezelf moet kunnen zijn. Wees daar trots op. Vecht ervoor. Alleen dan kun je gelukkig zijn. Want van sommige systemen wordt je een brave volger, te bang om iets verkeerds te doen. Maar uiteindelijk moet je fouten maken in het leven, daar leer je van. Zo blijf je menselijk. Anders verander je in een robot

Veel sciencefiction-achtige technische snufjes. Echt weer origineel bedacht. Beeldend geschreven, zodat je meteen in deze wereld kunt mee kijken.

Bijzonder vind ik dit verhaal echt. De auteur vermengd zijn eigen ervaringen in dit verhaal. Het is voor hem een verhaal met een persoonlijk tintje. Dat legt hij ook uit, achter in het boek.

Weer een mooi verhaal en het krijgt 5*****.