Jacob Pot – Doornen en Sterren

Heel lang geleden zijn de Sterren afgedaald naar de aarde. Om licht te brengen op donkere plaatsen. Een Doorluchtig doorvorser: Bom, wordt op pad gestuurd om een van deze sterren te vinden. Samen met een grote groep gezellen, gaat hij op pad. Hij heeft er weinig zin in, gelooft niet dat het verhaal over de Sterren waar is. Hij en zijn gezellen doen navorsingen om uit te vinden wat er waar is en wat niet. Ze maken vanalles mee…Je hebt bijna ogen te kort als lezer. Je ziet alles voor je ogen tot leven komen. Sommige manieren van reizen, zijn echt origineel bedacht. De wereld is weids, maar toch ook goed goed opgebouwd. Een avontuurlijke reis, of moet ik zeggen Queeste? Met heel veel wijze worden, spannende momenten, fantasy, keuzes maken en het gevoel van nieuwe dingen ontdekken.

Leuke toevoeging, vind ik de landkaartjes. Voorafgaand aan een nieuw hoofdstuk, zie je waar het gezelschap is aangekomen/ of naar onderweg is. Het geeft je een wat ruimtelijker beeld, hoe groot deze wereld moet zijn. Hierdoor heb je ook echt het gevoel dat het een lange reis is. Dat krijg je op deze manier, beter mee.

Navorsingen doen is zoveel mogelijk informatie krijgen, onderzoeken en ervan leren. Het duurde wel even voordat ik dat precies doorhad. Een verklarende woordenlijst, namenlijst en plaatsenlijst, zou echt heel erg welkom zijn geweest. Ik had dat graag opgezocht, soms had ik die behoefte echt. Het is een behoorlijk complex verhaal met heel veel informatie en personages. Goed je hoofd erbij houden dus! Maar informatie heeft een belangrijk doel in dit boek, dus het past er ook weer goed in. Het is passend, maar toch ook een beetje te veel van het goede, zo nu en dan. Sommige stukken tekst lijken uit een schoolboek te komen. Droge stof. Daar moet je van houden. In dit geval vond ik het vaak interessant. Het is niet het soort van pageturner, dat je in een keer uitleest. Dat komt ook door alle informatie. Maar als je dan weer verdergaat, zit je ook zo weer in het verhaal.

De auteur beschrijft alles tot in de puntjes. Ik vond dat goed gedaan. Ik kan dat soms ook weleens erg storend vinden, maar met dit boek had ik dat niet heel vaak. De informatie die je krijgt hoort echt bij het verhaal. Net als de personages, neem je dat in je op (totdat je vol zit). Ik denk dat je dat echt origineel mag noemen! Als ik *vol* zat, nam ik even een tijdelijke pauze van het verhaal, om het allemaal te laten bezinken.

Het duurt even voordat de titel, helemaal duidelijk is. Maar ik vind het altijd erg fijn, als dat helemaal klopt. En dat doet het. De cover past wel bij het verhaal, maar in de winkel, had ik het eerlijk gezegd niet opgepakt.

De schrijfstijl, was niet helemaal mijn ding, maar toch vond ik het een goed verhaal! Het krijgt van mij een 7! Dat zijn 3,5 sterren. Een aanrader voor fantasylezers, die echt alles willen weten over het verhaal dat ze lezen.