Tjerk Noordraven- Het boek van wonderlijke wezens die werkelijk bestaan

Soms kom je bijzondere boeken tegen. Boeken die de verkoopster, van de boekenwinkel eigenlijk zelf wil houden (dat heeft ze echt laten merken, lol….). Boeken die zo mooi zijn, dat je je afvraagt: waarom heb ik deze nooit eerder gezien? Waarom ben ik het nooit eerder tegengekomen? Want dit is echt een musthave, voor iedereen die van het horror/ fantasy genre houdt.

De auteur behandelt allerlei gruwelijke wezens van A tot Z. Hij begint met de Afanc en eindigt met de Zombie. Hij gaat in op hun lichaamsbouw, gewoontes en hun dodelijkheid. Wat zijn hun krachten? Waar op de wereld, komen deze wezens voor? Van sommige wezens, zul je gruwelen. Het valt op dat er vaak Mensen op het menu staan. Toch staan er ook een aantal vrij onschuldige wezens in, maar de meeste wil je niet tegenkomen. Je hebt de meeste nog nooit eerder gezien of er überhaupt van gehoord.

De illustraties geven een levensecht beeld van deze wezens, die vaak echt wel een monster kunt noemen! Soms zijn ze beeldschoon en vaak zien ze er heel raar, maf of enorm gevaarlijk uit.

Het is geen boek voor tere zieltjes, want de meeste wezens, houden wel van een beetje bloed en ingewanden. Of ze ten hun prooi leven op.

Een aantal namen zijn:

Jian: Vogel met maar 1 vleugel, maar als paartje worden ze een vogel en kunnen ze vliegen

Calopus: Wolf met stekels en zaaghoorns.

Stymphalide: Vogel met zeer gevaarlijke klauwen, snavel en vlijmscherpe veren.

Zaratan: Een reuzenschildpad met een eiland op zijn rug.

Ugjuknarpak: Mega muis met grote tanden, die graag hoofden afbijt.

Klinkt dit gruwelijk genoeg? Interessant? Dan moet je zeker deze aparte verzameling van wezens gaan aanschaffen. Het blijft een prachtig boek om door te bladeren en je over te verwonderen.

Het formaat is wel groot. Koffietafelboek- groot. Maar niet iets om bij de koffie te bespreken, tenzij je een goede sterke maag hebt en er tegen kunt. Als horror fan, heb ik er echt uren van kunnen genieten.

Toegankelijk geschreven, voor jeugd en volwassenen. Een echte aanrader. Krijgt van ij 5 sterren, maar zou er 6 willen geven als dat mogelijk was! *****.