**Schijver(s) van de maand: Juli 2017: Johanna Lime**

 

 

  • Waarom kiest u voor een bepaald onderwerp?

De onderwerpen die in onze boeken naar voren komen, horen bij de verbeeldingswereld die we in de loop van de tijd hebben bedacht. De personages uit onze boeken kennen wij al langere tijd omdat we over hen sinds 1982 dagboeken hebben geschreven. Marjo schreef dagboeken van bepaalde personages en Dinie schreef dagboeken van andere personages. In onze boeken komt dat bij elkaar. De personages zijn als het ware al dagboekschrijvend gegroeid en ze groeien nog steeds. We hebben werelden voor hen bedacht met koninkrijken die bestaan uit vijf planeten. Werelden waarin goden en godinnen voorkomen die zich in allerlei manifestaties aan de mensen tonen en die de Avatars worden genoemd.

Een belangrijk gegeven is, dat de mensen van Aarde werden verbannen omdat ze voorspellingen deden van natuurrampen die ook echt plaatsvonden. Maar dat boek moeten we ooit nog eens gaan schrijven. De bannelingen van Aarde kwamen op een godenplaneet terecht, op Eibor Risoklany. Meer hierover is te lezen in ons scheppingsverhaal ‘De wording van Chyndyro.’ Dit verhaal is ons eerste korte verhaal van 2012 voor de Paul Harland Prijs en is, na verschillende keren herschrijven en verder uitwerken, nu een e-book op Smashwords. Zes draken scheppen Chyndyro in opdracht van de Avatars.

De vraag ‘Wat als?’ speelt natuurlijk een belangrijke rol voor ons als schrijfsters, want dit is de vraag die je nodig hebt bij fantasyverhalen. We gebruiken onderwerpen uit (bijzonder) nieuws en we verweven al onze interesses in onze boeken. Deze interesses zijn: astrologie, tarot, intuïtieve ontwikkeling, parapsychologie, RPG computergames en bordspellen, astronomie, symboliek, interesse in religies, sff films en dergelijke.

Wat als de Avatars een vloek over het volk uitspreken waardoor de macht die eerst bij vrouwen lag nu bij de mannen terechtkomt, of andersom. Wat krijg je dan voor een wereld? Welke problemen zijn er?

Wat als de magische dynastieën het weer niet met elkaar eens konden worden? Wat gebeurde er nadat Kamilia Arras in ons debuut Schimmenschuw van Chyndyro verdween? Kwam er echt een oorlog en welke gevolgen had die? Weten de magische families van vroeger nog wel dat ze een speciale gave van de goden hebben gekregen? Wat gebeurt er na ruim drie millennia nog met die magie?

Wat gebeurt er als de energie die voor de moderne techniek nodig is uit magie bestaat? Kun je zulke energie wel de baas blijven?

Het eerste deel van trilogie ‘De vergeten vloek’, ‘Sluimerend vuur’, gaat om dit soort vragen. We laten zien wat er in het koninkrijk Laskoro, dat bestaat uit de planeten Laskoro, Chyndyro, Sandyro, Cupiddo en Pseion, gebeurt wanneer de jongste prins zijn vader als koning op zal moeten volgen, in een tijd dat er schermutselingen in de ruimte plaatsvinden. De handelsvloot wordt aangevallen en wie de vijand is blijft lange tijd onbekend. Hoe verdedig je het volk tegen een onzichtbare vijand?

Ons eerste boek, Schimmenschuw, gaat over een meisje dat als enige geesten ziet en op school wordt gezien als een zonderling. Het verhaal is bedacht naast de verhalen uit de dagboeken die we al hadden. We moesten voor een wedstrijd een op zichzelf staand manuscript schrijven. Achteraf is dat goed geweest, want in Schimmenschuw worden de families geïntroduceerd die het belangrijkst zijn voor de werelden waarin de trilogie zich afspeelt. Schimmenschuw is mede geplot met elementen die grotendeels gebaseerd zijn op een computerspel dat we ooit fanatiek hebben gespeeld, maar daarbij moesten we de verhaallijn aanpassen aan het echte leven dat een middeleeuwse setting kreeg omdat het zich in het verleden afspeelt. De magische dynastieën en de soorten magie komen bij ons uit de astrologie waar sprake is van elementen en dynamiek.

 

  • Hebt u het verhaal van de boeken meegemaakt?

Ja, in onze dromen (denk ik). Aangezien we schrijfsters zijn van fantasy, komt het niet vaak voor dat de gebeurtenissen zich werkelijk voordoen. Hoewel er altijd autobiografische elementen in het verhaal sluipen. Kamilia werd op school gepest omdat ze anders was dan anderen. Dat herkennen Marjo en Dinie allebei.

Om over magie te kunnen schrijven, is het nodig om te weten welke natuurkrachten er zijn. Er is onderzoek nodig om te bedenken welk effect spreuken kunnen hebben. Bij fantasy moet het ongeloofwaardige geloofwaardig gemaakt worden. Daar moet je goed over nadenken, want wanneer het niet klopt, verliest de lezer zijn aandacht.

 

  • Schreef u als kind ook al veel verhalen?

Ja, Marjo schreef artikelen voor een geheim clubblaadje. Op haar negende won ze de derde prijs bij een opstellenwedstrijd van school. Van het prijzengeld kon ze een boekje kopen over ‘The Thunderbirds’ en dat was de aanleiding om te gaan fantaseren over werelden in de ruimte, want als ‘The Thunderbirds’ nu eens niet op een eiland gesitueerd waren maar op andere planeten? Het balletje ging rollen en de wereldbouw was een feit.

Dinie bedacht als kind veel verhalen, maar schreef ze (nog) niet op. Ze dacht er wel vaak over na, vooral toen ze met geschiedenisles op school leerde over alchemie. Ze zocht toen van alles over dit onderwerp op en wist binnen korte tijd al veel over de steen der wijzen en dergelijke. Bij een les in het voortgezet onderwijs werd zijdelings iets over Nostradamus losgelaten. Daar ging Dinie direct over lezen. Ze had ook veel belangstelling voor astronomie en droomde ervan dat te gaan studeren. Maar dat ging niet door. Wel kwam ze de opmerking tegen dat astrologie de moeder is van alle wetenschappen. Vandaar dat ze, samen met Marjo met wie ze in die tijd ook al veel optrok, astrologie ging bestuderen en van het een kwam het ander. Esoterie en psychologie volgden. Populair wetenschappelijk werk vonden we geweldig om te onderzoeken en in die tijd kwamen er op de tv natuurlijk ook series als Star Trek en later kwamen de films van Star Wars in de bioscoop, waardoor onze interesse in science fiction werd gewekt.

De kennis die we hebben opgedaan, speelt mee bij het bedenken van verhalen. Er is een bepaalde mate van kennis nodig om verder op door te fantaseren.

 

  • Hebt U zelf ook kinderen en vinden die het leuk dat U een boek hebt geschreven?

Wij hebben ervoor gekozen om als twee vrouwen samen te wonen en we hebben daarom geen kinderen. Het gezin waar Dinie deel van uitmaakte was op haar na overleden toen we serieus begonnen aan het schrijven van romans. Marjo’s jongste broer was ook al te vroeg gestorven. We denken dat Dinie’s ouders en haar broers en zus het erg leuk hadden gevonden wanneer ze hadden geweten dat ze ooit een boek zou schrijven. Marjo’s ouders zijn te oud om het echt goed te lezen, haar broer vindt het erg leuk. Hopelijk gaat neefje Charly de boeken ooit nog eens lezen, wanneer hij wat ouder is.

 

  • Maakt u de kaften zelf?

De kaften voor de e-books met korte verhalen die op Smashwords staan, maakt Marjo zelf.

De kaften van de romans worden bepaald door uitgeverij Zilverbron. Wij hebben wel suggesties aangereikt en de draak met de ruimte erachter zoals die Sluimerend vuur staat aan de uitgever voorgesteld, maar hij is toch nog iets anders geworden. We vinden de omslagen die Zilverbron voor ons maakt erg mooi.

 

  • Hebt u naast het schrijven nog een andere baan?

Nee, Dinie is op 1 september 2016 met pensioen gegaan en Marjo is al gauw daarna met vroegpensioen gegaan omdat het vinden van een nieuwe baan op haar leeftijd niet meer lukte. Sindsdien hebben we wel meer tijd voor schrijven dan in de tijd dat we beiden werkten, maar het is een uitdaging om ook echt de uren vrij te houden en daadwerkelijk aan de slag te gaan. Op het moment hebben we veel andere verplichtingen, zoals de mantelzorg aan Marjo’s ouders.

 

  • Denkt u dat u rijk wordt van schrijven?

Die hoop hadden we wel. Er verschenen verhalen over hoe rijk J.K. Rowling geworden was doordat ze Harry Potter schreef en we dachten dat het ons ook wel zou lukken, want onze verhalen zijn heel erg de moeite waard. Maar schrijven is een vak dat je met veel vallen en opstaan moet leren. Wanneer je een manuscript hebt, is het heel duur om je verhaal uit te geven in een heus boek. In Nederland is het voor ons godsonmogelijk gebleken om een goede traditionele uitgever te vinden voor een fantasyboek. Gelukkig is Zilverspoor er ook nog!

Je wordt niet rijk van schrijven. Je hebt alleen wel de voldoening dat het boek waar jij de auteur van bent in de bibliotheek op de boekenlijst staat en dat het te koop is voor wie dat wil. Verder moet je maar denken dat het een uit de hand gelopen hobby is. Een hobby kost immers altijd geld? Dat is bij schrijven ook zo. Misschien wordt het beter als we in de toekomst meer boeken op de markt krijgen.

We zijn er wel rijk van geworden wanneer je bedenkt dat we altijd al onze verhalen wilden openbaren aan de wereld om ons heen, dat dit ook werkelijk gebeurd is en nog steeds gebeurt. We willen graag dat lezers even uit de waan van alledag kunnen vluchten en in onze verbeeldingswereld vertoeven. Dat maakt het mooi, vooral wanneer ze ons vertellen via recensies of berichtjes wat ze ervan vonden. We snappen wel dat niet iedereen dezelfde smaak heeft, maar zijn erg blij als we gelijkgestemde zielen vinden die ons werk kunnen waarderen.

 

  • Wat ligt er op uw nachtkastje?

Dinie heeft geen nachtkastje. Onder haar hoofdkussen liggen een paar puzzelboekjes, waar ze voor het slapengaan even in puzzelt. Dat blijkt voor haar één van de manieren te zijn om in slaap te komen. Lezen doet ze meestal wanneer ze overdag een uurtje of zo niets anders te doen heeft.

Marjo heeft altijd een leesboek op de kast naast haar bed liggen, want ze doet mee aan de jaarlijkse leesuitdaging van Goodreads en/of Hebban. Op het moment ligt ‘Bloedengel’ van Roselynd Randolph daar, een heel spannend boek met een intrigerend thema. Marjo leest heel veel boeken die ze op Elfia, Keltfest, Castlefest en dergelijke evenementen heeft gekocht, veel ervan zijn van Zilverspoor. Wie denkt dat er geen goede Nederlandstalige fantasy, science fiction of horrorauteurs zijn, moet die boeken echt maar eens gaan lezen. Marjo vindt deze boeken echt heel goed en ze heeft heus wel vergelijkingsmateriaal. Het vooroordeel dat Nederlandse fantasy niets voorstelt moet nu maar eens overboord gegooid worden. Wat is er beter dan in je moedertaal te lezen?

 

  • Waar en wanneer schrijft u en hoeveel uur per week?

We schrijven in de woonkamer waar we achter onze laptops zitten. Soms komt er weinig van en is het een kwartier per dag, dat is vooral wanneer er veel zorgen zijn en onze aandacht nodig is bij problemen met de gezondheid van familieleden. Maar als we echt onze aandacht goed bij het schrijven kunnen houden, is het vaak vijf of meer uur per dag. De maanden van de NaNoWriMo (april, juli en november) zijn een fijne stok achter de deur om intensief aan schrijfprojecten te werken en ook de redactie van een roman geeft een heerlijk drukke tijd. Ook de verschillende korte verhalenwedstrijden met hun deadlines geven een extra prikkel. Wanneer er inspiratie nodig is en een brainstorm voor een kort verhaal of wanneer er nog veel geplot moet worden aan een roman, is het even wat lastiger om tot schrijven te komen.

 

  • Wat zijn uw hobby’s?

Dinie puzzelt graag (sudoku, tectonics, cryptogramman, breinbrekers) en houdt van computerspelletjes.

Marjo tekent op de computer en bewerkt foto’s.

Samen schrijven we en kijken we graag naar dvd’s.

 

Meer over Johanna Lime:

Websites: https://johannalime.wordpress.com/ ; https://schimmenschuw.wordpress.com/ ; https://devergetenvloek.wordpress.com/

Smashwords voor e-books of pdf van korte verhalen: https://www.smashwords.com/profile/view/JohannaLime2

Facebook: https://www.facebook.com/johannalime2/

Johanna Lime boeken in de online winkel van Zilverspoor:

https://www.artbooksshop.com/search/?search=Johanna+Lime

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s