Schrijver van de maand December 2018: Johan klein Haneveld (+winactie).

Schrijver van de maand

Wauw! Het jaar is alweer bijna om. Alleen de feestmaand nog en dan staat 2019 alweer voor de deur. Ik ben heel blij dat ik juist deze maand heb toegewezen gekregen om schrijver van de maand te zijn, want het geeft me mooi de kans om terug te kijken op 2018 en vooruit te kijken naar 2019.

Voordat je nu al met je aandacht afdwaalt even het belangrijkste van dit bericht. Ik verloot deze maand van alle drie mijn boeken die dit jaar zijn uitgekomen een exemplaar. En wel onder de mensen die mij op Facebook onder dit bericht een vraag stellen. Het is een soort interactief interview, zeg maar. Is er iets dat je wilt weten over mijn boeken of mijn schrijfproces, grijp nu je kans. Geef direct even aan welk van de drie boeken je zou willen hebben.

2018
Het eerste boek dat je kunt winnen is ‘Het teken in de lucht’, mijn SF-verhalenbundel die op 29 september uitkwam als deel van het Boek10-project van Godijn Publishing. De bundel bevat negen verhalen die samen de geschiedenis van de toekomst vertellen. Het begint dichtbij, in het jaar 2035. De eerste astronauten op Mars moeten toezien hoe het op Aarde fout gaat. Klimaatverandering, oorlog, epidemieën … De lichten gaan allemaal uit. Gelukkig is het niet het einde van de mensheid. Een nieuwe samenleving, onder leiding van de Autoriteit, komt op en probeert de aarde weer leefbaar te maken. Anderen willen zich echter niet aansluiten bij deze beweging. Duizend jaar later reizen mensen door het heelal, zelfs tot aan het zwarte gat dat zich in het centrum van onze melkweg bevindt. De bundel kreeg al positieve recensies. Het is volgens verschillende lezers ook heel toegankelijk voor mensen die niet zoveel SF hebben gelezen, ook omdat vooral de personages mooi zijn uitgewerkt. Dus ook al heb je niet zoveel met SF, grote kans dat deze bundel je toch gaat bevallen.
Op dezelfde dag kwam mijn tweede boek voor 2018 uit, de novelle ‘Acmala’. Dit voorjaar vroeg Patrick Berkhof me of ik aan zijn Dizary-project wilde bijdragen. In zijn eigen boek ‘Dizary – het levende systeem’ beschrijft hij een fantastische wereld vol magie en steampunktechnologie. Zijn droom is dat ook andere kunstenaars, muzikanten en schrijvers helpen die wereld te vullen. Ik was de eerste schrijver die hij hiervoor benaderde. Mijn novelle speelt zich af in een witte plek op de kaart van Dizary, het centrum van het woud van Gesmer. Daar komen de reuzenmotten vandaan die in Dizary zoveel overlast bezorgen. Een expeditie gaat op pad om deze dreiging eens en voor altijd tot staan te brengen, maar zo makkelijk gaat dat natuurlijk niet. Zo blijken motten niet de enige insecten daar die tot zo’n groot formaat zijn uitgegroeid …
Mijn derde boek van dit jaar verschijnt op 7 december aanstaande. Het idee ervoor ontstond toen ik een fantasyroman van Robin Hobb aan het lezen was (jawel). Ik vroeg me namelijk af of het mogelijk was een SF-roman te schrijven met een vergelijkbare emotionele diepgang. Het resultaat is ‘De afvallige ster’. In dit boek vindt politieagent Mogart Silvon tijdens een opdracht een mysterieus teken. Hij gaat op onderzoek uit. Het spoor leidt hem tot een ontmoeting met de grote koningin Firona. Hij moet voor haar een opdracht vervullen. Een opdracht waarvoor hij door de ruimte moet reizen naar een andere ster. Daar moet hij zien te achterhalen wat er is gebeurd met haar zoon, een intelligente Dysonbol, gevuld met mensen en niet-menselijke wezens. Ondertussen worstelt hij met zijn pestverleden, want dat soort ervaringen zijn ook tussen de sterren niet zo makkelijk achter te laten. Ik ben erg trots op dit boek! Het wordt gepresenteerd op 7 december in Dongen (Dongepark 1), vanaf 20.00 uur. Tegelijkertijd wordt de verhalenbundel ‘Verhalen vertellers’ gepresenteerd, waarin mijn SF-verhaal ‘Symbiose’ is gepubliceerd naast verhalen van onder andere Tais Teng, Jaap Boekestein en Yvette Hazebroek. Het is dus dubbel feest en jullie zijn allemaal van harte uitgenodigd. Hoe meer zielen hoe meer vreugd!

2019
Jullie vinden het misschien ook leuk om alvast te weten wat er voor volgend jaar op het programma staat. Nou, uitgeverij Godijn Publishing is begonnen met een nieuwe reeks van dunne boekjes, ‘Godijntjes’. Ik heb voor deze reeks ook een novelle geschreven, ‘Plastic vriend’. Het is een Ziltpunkverhaal dat zich afspeelt in een door het broeikaseffect overstroomd Nederland waar mensen zich met nieuwe technologie staande houden. De hoofdpersoon treft op een dag in zijn plasticnet een bijzondere vangst aan, die zijn leven ingrijpend zal veranderen!
In augustus komt op Castlefest mijn boek ‘De gevonden wereld’ uit, deel 5 van de Castlefestkronieken. Deze reeks van Uitgeverij Macc speelt zich af op het leukste festival van het jaar, namelijk Castlefest. In het vierde deel kwam meesterdetective Sherlock Holmes op het festival terecht en deed op hol geslagen technologie mensen in steampunkzombies veranderen. Dat probleem lijkt ondertussen te zijn opgelost. Maar dan ziet een bezoekster van het festival een Rhamphorhynchus, een vliegend reptiel dat al miljoenen jaren uitgestorven zou moeten zijn. Het blijkt niet het enige prehistorische wezen dat zijn weg naar Castlefest heeft gevonden …
Ik doe mee met een fantastisch project van uitgeverij Quasis. Zes schrijvers werken aan vijf SF-romans, die zich afspelen in dezelfde wereld: ‘De zwijgende aarde’. De aarde heeft het zonnestelsel gekoloniseerd, maar de mensen op de andere planeten hebben nogal onder de grote druk van de thuisplaneet te lijden. Dan vindt er een ramp plaats en is er tien jaar lang geen contact meer mogelijk met de aarde. Ik schrijf het vijfde en laatste deel, ‘IJsbrekers’, dat zich afspeelt op Jupitermaan Europa, waar tot zeemeerminnen en -mannen getransformeerde cyborgs onder het ijs naar zeldzame stoffen zoeken. De komst van het eerste ruimteschip van Aarde in tien jaar tijd zet de kolonie op zijn kop.
Tenslotte ligt bij St. Fantastische Vertellingen mijn mini-bundel ‘Mieren en sprinkhanen’. Twee SF-verhalen met een kriebelig sfeertje. Ze gaan immers over insecten. De verschijningsdatum weet ik nog niet, maar ik hou jullie op de hoogte.

En verder
Dat was het wat 2019 betreft. Voor mensen die graag nog verder vooruitkijken kan ik al vertellen dat Uitgeverij Macc in 2020 mijn dystopische roman ‘De groene toren’ gaat uitbrengen. En bij Godijn Publishing zal mijn derde verhalenbundel verschijnen, ‘Ruisreizigers’, met 21 verontrustende verhalen. Verder ga ik samen met Theo Barkel van Macc een SF-detective schrijven. Genoeg om naar uit te kijken dus!